Vijesti

KOJI SU NAJSKUPLJI GRADOVI ZA ŽIVOT U REGIONU? Hrvatski mediji ovih dana posebno pišu o jednom „fenomenu“

Kriterijumi za rangiranje su cijene u restoranima i prodavnicama, cijene kirije i javnog prevoza, zatim zdravstvena zaštita, zakup itd, kako bi se dobio ukupan indeks troškova života.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Kada je riječ o regionu, najskuplja je Ljubljana, a Beograd se našao na 186. mjestu Numbeove liste. Sarajevo zauzima 206. mjesto, Podgorica je na 211, Skoplje na 221. poziciji, a Budimpešta na 176.

Iz reda najpovoljnijih gradova, izdvajaju se Niš i Priština.

Što se tiče cijele Evrope, među gradovima gdje je izuzetno skupo živjeti, jesu Bazel, Cirih, Lozana, Bern i Ženeva, zatim Oslo, Stavanger, Bergen. Dakle, uglavnom švajcarski i norveški gradovi.

Hrvatski mediji ovih dana posebno pišu o jednom „fenomenu“, a to je skupoća u Zadru, koji je po cijenama pretekao ne samo prestonicu, već i nadaleko poznat i popularan Dubrovnik.

Život na obali je definitivno luksuz, ali ne, nemaju svi apartmane, kao što se često misli. Ipak, kada se ukaže prilika, prvi koji posežu za stanovima kraj mora jesu Zagrepčani, čije su plate u prosjeku veće i trideset odsto, u odnosu na ostatak zemlje.

S druge strane, možda je region i Hrvate iznenadila vijest da je Zadar najskuplji u toj zemlji, prema podacima Numbeo-a, ali ista vijest nije iznenadila Zadrane.

Pad kupovne moći osjećaju na svojoj koži svaki dan, piše HRT. Lokalci kažu da su cijene „kreirane za strance“.

Nakon dugog toplog ljeta slijedi sunovrat u januaru, koji inače važi za najdepresivniji mjesec u godini. Još kada se svemu pridoda uvođenje evra, divljanje cijena i ko zna koji po red talas inflacije, onda ostaje malo razloga za ushićenje.

Naročito je poskupjela hrana, a prije svega kupus i čvarci. Jedna Slovenka, koja živi u Zadru već 60 godina, treba da ode u apoteku nakon zdravstvenog pregleda. Međutim, odlaže. Kaže kako joj treba „psihička priprema“ za cenu leka.

Mladi Zadranin je, kaže, radio „za crkavicu“, a tek ga čeka rješavanje stambenog pitanja. I frizerke primjećuju smanjenje kupovne moći, jer građanke Zadra sve više zaobilaze salone.

BONUS VIDEO:

Objava KOJI SU NAJSKUPLJI GRADOVI ZA ŽIVOT U REGIONU? Hrvatski mediji ovih dana posebno pišu o jednom „fenomenu“ prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -