Vijesti

KOJI UREĐAJI NAJVIŠE TROŠE STRUJU? Ovo su mjere kojima možete smanjiti račun

Činjenica jeste da racionalim korišćenjem kućnih aparata možemo znatno da uštedimo električnu energiju i da smanjimo potrošnju.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Uređaji koji najviše troše struju su frižider, bojler, rerna, veš mašina, ali u vrelim ljetnim danima to su i klima uređaji. Ne treba zanemariti ni one manje uređaje i stvarčice koje svi imamo u kući kao što su: sijalice, punjači i mnoge druge “male stvari” koje racionalnijim korištenjem mogu napraviti znatnu razliku u potrošnji. Taktika ima mnogo, ali sve se one odnose na racionalniju upotrebu.

Klima uređaji

Klima uređaji, koji su tokom ljetnih dana mnogima neophodni, nerijetko mogu da “progutaju” mnogo struje. Ukoliko imate klima uređaj u vašem stanu ili kući neka vam praksa bude njihovo isključivanje kada ne boravite u domu. Termostat uvijek podesite na višu temperaturu, tako da ne mora da bude na 23 stepena, na primjer može da bude na 25, to će vam pomoći da uštedite energiju za 3 do 5 posto.

Kuhajte racionalno

Kod porodica koje imaju više članova čest je slučaj da se svakodnevno pripremaju obroci, pored toga što to oduzima dosta vremena, podrazumeva i veliku potrošnju struje.

Kada koristite rernu ključno je da izbjegavate njeno otvaranje tokom pečenja, još jedna od moggćnosti je pogodnost koju nude svi moderni uređaji, pa tako i rerna, iskoristite i pecite dva jela u njoj. Time štedite i vrijeme i struju. Ranije je isključite i ostavite jelo da se dopeče na toploti dok se rerna hladi.

Kada govorimo o ringlama i kuhanju hrane na njima, ključna stvar je da veličina šerpe odgovara i velični ringle, da se bespotrebna energija ne bi rasipala, šerpe koje imaju deblje dno, čuvaju energiju jer se hrana u njima brže sprema.

Napunite veš mašinu

Uvijek kada se dotakne veš mašina i mašina za suđe, savjet je isti. Nemojte da ih palite dokle god nisu dupke pune. Ovi uređaji koriste istu količinu električne energije nevezano za količinu prljavih stvari i suđa u njima.

Pazite na temperaturu u frižideru

Gledajte da vam vrata frižidera nisu dugo otvorena, jer će inače mnogo toplote ući unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovo morati da spusti temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje.

Gasite sijalice

Možda je suvislo da se ističe, ali ušteda na gašenju sijalica za sobom je i više nego značajna. Također se preporučuje da se iste zamijene sa štedljivim LED sijalicama.

Bojler palite noću

Kako je bojler jedan od većih potrošača, valjalo bi da iskoristite zelenu tarifu i da njime vodu zagrijavate isključivo noću. Jako bitna stvar je i da isti redovno čistite od kamenca, jer sam kamenac usporava proces zagrijavanja što dovodi do veće potrošnje struje. Ako ste ste sami ili vas je samo dvoje, bojler je najbolje uključivati samo noću kada je struja jeftinija. To isto važi i za veš mašine.

Isključujte uređaje

Kada ih ne koristite, npr. računar, obavezno ga isključite. Ako i mora ostati uključen, onda bar ugasite monitor, jer najveća potrošnja energije kod računara otpada upravo na taj uređaj.

Izvadite punjače i uređaje iz utičnica

Punjači, ali i mnogi drugi električni uređaji kao što je TV, troše struju čak i kad su samo uključeni u utičnicu. U slučaju TV možete tako da potrošite 24 posto manje struje.

Efikasniji način ventilacije

Način na koji provjetravate prostoriju tokom hladnih dana dosta utiče na potrošnju energije. Preporučuje se da češće otvarate prozor, ali u kraćim intervalima kako bi svjež vazduh ušao u sobu. U tom slučaju toplota ne stigne da potpuno “pobegne” iz sobe i neće biti potrebe da se preko toga dogrijavate.

Kadu zamijenite tušem

Za jedno kupanje u kadi se potroši vode kao i za 3 tuširanja. Kada posmatramo samo tuširanje, i tu treba uraditi neke korekcije. Vrijeme tuširanja skratite na ispod pet minuta i time ćete potrošiti upola manje struje i vode nego obično, a kamoli u poređenju sa kupanjem u kadi.

TA peć

Iako nam se čini da je zima tek prošla, sljedeća će doći i prije nego što mislimo. U zimskim danima koji nam dolaze korisno je znati kako uštedjeti struju ukoliko se grijemo na TA peć. Takođe prozori mogu da budu značajan faktor za uštedu energije. Pogotovo ako imate stare prozore zbog kojih dolazi do gubitka toplote

Jedan od najlakših i najkomfornijih načina za grijanje jeste na struju, ali ono nije i najekonomičnije. Oni koji koriste TA peć treba da znaju da mogu uštedjeti ako je uključuju noću kada je struja jeftinija. Tako ona sakuplja toplotnu energiju po nižoj tarifi a “prazni” se kada vam je potrebno grijanje i kada je tarifa veća.

TA peć ne smije da bude previša mala za prostoriju jer će kako da bi postigla željenu temperaturu, morati često da izduvava topli vazduh. Na taj način će brže potrošiti energiju koju je uspela da sakupi. Recimo, za stan od 60 kvadrata su potrebne tri TA peći ukupne snage ne manje od 10 kilovata. Kako bi TA peć uvijek radila kada je jeftina tarifa električne energije, savjetuje se i nabavka specijalnih tajmera koji omogućavaju automatsko uključivanje.

S druge strane, oni koji se dogrijavaju na klima uređaje mogu da uštede tako što smanje temperaturu. Samo na jednom sniženom stepenu može da se uštedi oko 3 posto struje.

Prozori

Prozori mogu često da budu odgovorni za gubitak toplote iz prostorije, kao i za veliku potrošnju energije. Ukoliko imate stare prozore zbog kojih dolazi do gubitka toplote postoji par savjeta kako da riješite problem.

Provjerite šarke i brave na prozorima. Ponekad su labavi ili jednostavno oštećeni od korištenja i višegodišnjeg habanja tako je samo neophodno zamijeniti ih.

Sljedeći potez koji će vam olakšati zimske dane u prostoru sa starim prozorima je lijepljenje dihtung trake na prozorsko krilo ili ram. Stari prozori vremenom počinju da se vitopere pogotovo ukoliko su od drveta, mada promijeni oblika ne odolijevaju ni drugi materijali.

Možete da stavite i folije na prozore. Folije se postavljaju na stakla i smanjuju protok topline kroz njih što je vrlo važno s obzirom na to da najveća količina toplote iz unutrašnjeg prostora odlazi napolje upravo kroz prozorsko staklo.

BONUS VIDEO:

Objava KOJI UREĐAJI NAJVIŠE TROŠE STRUJU? Ovo su mjere kojima možete smanjiti račun prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -