Vijesti

Kolaps autoindustrije u Rusiji

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Proizvodnja automobila u Rusiji doživjela je kolaps nakon što su veliki proizvođači automobila napustili zemlju, a zapadne vlade uvele sankcije Rusiji kao odmazdu za njezinu invaziju na Ukrajinu.

Rusija je u svibnju proizvela 3700 automobila, 97 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, objavila je državna agencija za statistiku Rosstat.

Proizvodnja je varirala od 95.000 automobila u siječnju i 108.000 u veljači prije nego što je pala na 40.800 u ožujku.

Upola manje proizveli nego lani

Rusija je u razdoblju od siječnja do svibnja ove godine proizvela ukupno 268.000 vozila, što je upola manje nego u isto vrijeme prošle godine.

Proizvodnja kamiona i autobusa u svibnju pala je za gotovo 40 posto, odnosno 6.5 posto u odnosu na svibanj 2021.

Ruska automobilska industrija zapošljava 300.000 ljudi, a još 3 milijuna radi u srodnim industrijama.

Samo dvije od 20 tvornica automobila ostale su u Rusiji nakon što su veliki proizvođači automobila zaustavili proizvodnju i prodaju zbog invazije zemlje na Ukrajinu.

Prodaja Lade pala za 84 posto

Prodaja najpopularnije i najpristupačnije robne marke u zemlji Lada pala je u svibnju za gotovo 84 posto, priopćilo je Udruženje europskih poduzeća.

Ministar industrije Denis Manturov pripisao je povećanje cijena vozila od 30 posto inflaciji, rastu cijena dijelova i padu tečaja rublja.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je novu strategiju ranije u lipnju kako bi se drastično smanjilo oslanjanje ruske automobilske industrije na stranu tehnologiju i osigurala njezina “globalna konkurentnost”.

 

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -