Vijesti

Košarac: BiH prvi put bilježi suficit u robnoj razmjeni sa zemljama CEFTA

SARAJEVO – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je ohrabrujuća činjenica da BiH prvi put bilježi suFicit u robnoj razmjeni sa zemljama CEFTA.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Srna

Podaci nadležnih institucija govore da je prvi put pokrivenost uvoza izvozom nadmašila 100 odsto i u prvom kvartalu iznosila je 102,8 odsto, a u drugom kvartalu 102,6.

Košarac je naglasio da je u okviru CEFTA, najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH i dalje Srbija, sa kojom u proteklom periodu bilježi poboljšanje robne razmjene.

“Izvoz u Srbiju je povećan za više od 80 odsto, prvenstveno zahvaljujući izvozu električne energije i uglja”, rekao je Košarac.

On je istakao da podaci relevantnih institucija ukazuju da je ove godine izvoz u zemlje CEFTA iznosio 1,4 milijarde KM, što je za 71,3 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, a uvoz 1,3 milijarde KM, što je za 41,6 odsto više nego u istom radzoblju protekle godine. Srna

Objava Košarac: BiH prvi put bilježi suficit u robnoj razmjeni sa zemljama CEFTA prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -