Vijesti

Košarac: Finalizirani tehnički detalji isporuke mineralnog đubriva iz Turske u BiH

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac kazao je da su finalizirani tehnički detalji u vezi s isporukom 30.000 tona mineralnog đubriva iz Turske, koje su potrebne za poljoprivrednu proizvodnju u BiH.

On je naglasio da su nadležna entitetska ministarstva i Distrikt Brčko odredili domaće uvoznike i proizvođače iz Turske od kojih će biti izvršen otkup dogovorenih količina minirelnog đubriva, nakon čega je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o tome obavijestilo Ambasadu Turske u BiH.

– Od ukupne količine od 30.000 tona entitetima će biti isporučeno po 14.000 tona mineralnog đubriva, a Brčko Distriktu 2.000 tona, što je usaglašeno na sastanku koji sam nedavno imao s entitetskim ministrima poljoprivrede i ambasadorom Turske u BiH – dodao je ministar Košarac.

On je istakao da cijenu mineralnog đubriva diktiraju uvjeti na tržištu i da će ona će biti predmet usaglašavanja dobavljača iz BiH i proizvođača iz Turske, te da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ne može uticati na ova pitanja, saopćeno je.

(Biznis.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -