Vijesti

Košarac i Al Šamsi o unapređenju ekonomskih odnosa BiH i UAE

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu nerezidentnog ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) za BiH, sa sjedištem u Podgorici, Nabilu al Šamsi (Nabila Al Shamsi).

Na sastanku je razgovarano o potrebi jačanja ekonomske saradnje i povećanja obima vanjskotrgovinske razmjene između BiH i UAE.

Košarac i Al Šamsi usaglasili su da model saradnje UAE i Srbije predstavlja primjer dobre prakse, koju je potrebno primijeniti u saradnji UAE sa BiH.

Sagovornici su izrazili opredijeljenost da u narednom periodu budu intenzivirane aktivnosti na adaptaciji i zaključivanju Sporazuma o unapređenju i zaštiti investicija. Ocijenjeno je da će to biti dobar pravni okvir za povećanje državnih investicija UAE u BiH.

Ambasadorica Al Šamsi informisala je ministra Košarca da su UAE, kao država, posebno zainteresovane za ulaganja u energetski i poljoprivredni sektor, infrastrukturne projekte, te IT industriju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Konstatovali su da postoji otvoren prostor za unapređenje saradnje na polju turizma, pri čemu je ocijenjeno da je direktna aviolinija između BiH i UAE važna prednost u realizaciji ovog cilja. Ministar Košarac ukazao je na važnost uspostavljanja bezviznog režima za građane Republike Srpske i Federacije BiH koju putuju u UAE, budući da takva olakšica postoji za državljane UAE prilikom dolaska u BiH.

(Biznis.ba)