Vijesti

Košarac: Nije usvojena odluka o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je izjavio novinarima da Vijeće ministara BiH, glasovima bošnjačkih ministara, nije usvojilo odluku o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata, odnosno oblovine.

– Nama je bio cilj da ovom odlukom uredimo da do 31. decembra nema izvoza oblovine, s obzirom na činjenicu da poslovna zajednica, jednako iz RS-a i Federacije BiH, traži od institucija da zabrane izvoz oblovine – naveo je Košarac.

Dodao je da je, koristeći zakon o vanjskotrgovinskoj politici, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa usaglasilo tekst odluke, dostavilo entitetskim vladama i uz širu konsultaciju isti sadržaj odluke je dostavljen svim kantonima u Federaciji BiH.

Po njegovim riječima, ni jedan kanton nije imao niti jednu primjedbu niti sugestiju, niti amandman na ovu odluku.

– Na današnjem konsultativnom razgovoru sa ministrom u Vladi FBiH Šemsudinom Dedićem imali smo uvjeravanje da će ministri koji dolaze iz bošnjačkog naroda glasati za ovu odluku. Međutim, izostala je podrška bošnjačkih ministara da se danas donese takva odluka – naveo je Košarac.

Kaže da je obrazloženje bilo da je neophodno iz te odluke izuzeti one koji imaju ugovore.

– Treba istaknuti da javno preduzeće Šume bilo u Federaciji bilo u RS, ne izvoze oblovinu nego to rade neki nakupci. Naša intencija je bila da zaštitimo primarnu proizvodnju i prerađivačke kapacitete u Federaciji i u RS-u, time što bi nedostajuća oblovina ostala u prerađivačkim kapacitetima drvoprerađivača u RS i FBiH. Mi nećemo da štitimo nakupce, nećemo da štitimo one koji kroz vanjskotrgovinski promet obezbijede prihod samo za svoje kompanije koje možda imaju samo jednu kancelariju – istaknuo je Košarac.

Naveo je da im je primarni interes bio da zaštite “naše proizvođače, prerađivače u drvnoj industriji kako u RS i u FBiH”.

– Naši napori su bili u tom pravcu da ta sirovina ostaje u FBiH i u RS i da naši drvoprerađivači imaju kapacitete, da mogu da razvijaju svoj posao, da zapošljavaju ljude i plaćaju obaveze koje su neophodne – kazao je ministar Košarac.

Naveo je da je danas Vijeće ministara BiH odobrilo finanansijska sredstva za dio aktivnosti koje provodi pravni tim u vezi sa slučajem Trgovske gore.

– Cijenimo da ćemo polovinom maja već imati mapu pravnog kretanja institucija BiH u slučaju Trgovske gore. Želim da se zahvalim svim kolegama u Vijeću ministara BiH koje su podržale ovu odluku, jer cijenim da je neophodno osigurati dio sredstava. Vlada RS je kroz svoj budžet predvidjela finansijska sredstva. Imamo obećanje da će to uraditi i Vlada  Federacije – rekao je Košarac.

Dodao je da se ovih dana obavljaju određene važne aktivnosti pravnog tima, te je značajno osigurati finansijska sredstva za eksperte i druge ljude koji rade na tom pitanju.

 

Biznis.ba / FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -