Vijesti

„Kosmos“ zalaže imovinu da dobije garanciju IRB-a za milionski ugovor

BANJALUKA – Vazduhoplovni zavod “Kosmos” primoran je da založi dio imovine kako bi dobio garanciju Investiciono – razvojne banke (IRB) RS, a koja mu je neophodna za novi  ugovor od dva miliona evra sa Ministarstvom odbrane Srbije.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: kosmos.ba

Informaciju o prijedlogu upisa hipoteke drugog naplatnog reda na dijelu imovine „Кosmosa“ u korist IRB-a danas je razmatrala i Vlada RS.

Kako saznajemo, „Kosmosu“ je potrebna garancija od 900.000 evra, a IRB će moći da upiše hipoteku drugog reda, s obzirom na to da je imovina banjalučkog preduzeća već pod hipotekom u korist Poreske uprave RS.

Direktor „Kosmosa“ Dušan Vještica kaže za CAPITAL da moraju obezbijediti bankarsku garanciju za posao vrijedan dva miliona evra sa Ministarstvom odbrane Srbije te da zbog toga moraju dati i dio imovine pod hipoteku.

„S obzirom na to da se radi o velikom iznosu moramo dati zalog u vrijednosti bankarske garancije. Riječ je o ugovoru sa Ministarstvom odbrane Srbije vrijednim oko dva miliona evra za koji nam je neophodna garancija“, kazao je Vještica.

Inače, IRB je proteklih godina bez finansijskog posrednika „Kosmos“ odobrila dva kredita u ukupnom iznosu od 2,25 miliona KM, a koji su prema riječima Vještice vraćeni.

Vještica kaže da je „Kosmos“ prošle godine poslovao pozitivno i da se plate za 85 radnika, koliko ih trenutno ima, redovno isplaćuju.

Govoreći o namjeri Srbije da kupi ovo preduzeće, Vještica je rekao da se od toga nije odustalo, ali da se prije same prodaje preduzeće mora potpuno riješiti obaveza i problema iz prethodnog perioda.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Objava „Kosmos“ zalaže imovinu da dobije garanciju IRB-a za milionski ugovor prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -