Vijesti

„Krajina osiguranje“ emituje akcije da isplati odštete

BANJALUKA – Banjalučko „Krajina osiguranje“ planira novu emisiju akcija kako bi prikupilo novac za isplatu dospjelih odštetnih zahtjeva te poboljšalo tekuću likvidnost.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital

Prijedlog odluke o emisiji 3.100.000 redovnih običnih akcija, nominalne vrijednosti od jednu KM, razmatraće Skupština akcionara „Krajina osiguranja“ koja je zakazana za 11. jul.

U „Krajini“ očekuju da bi od ove emisije mogli dobiti oko milion KM, s obzirom na to da će prodajna cijena za akcionare koji koriste pravo preče kupovine iznositi 0,29 КM po akciji, dok će se cijena za preostale akcije, nakon isteka roka za korišćenje prava preče kupovine, formirati na berzi.

„Planiranim sredstvima iz pete emisije akcija, društvo nastoji obezbijediti isplatu dospjelih odštetnih zahtjeva iz osiguranja te poboljšati tekuću likvidnost“, rekli su za CAPITAL u „Krajina osiguranju“.

Naveli su i da će nakon što se društvo stabilizuje, vjerovatno raditi i dodatnu dokapitalizaciju kako bi „Krajina“ vratila ostale vidove osiguranja, koje je ranije prodala.

Na predstojećoj Skupštini akcionara nalaze se i odluke o pokriću gubitka iskazanog  na kraju prošle godine i o smanjenju osnovnog kapitala radi pokrića gubitka.

Naime, „Krajina“ planira da akumulirani gubitak od 11,2 miliona KM pokrije na teret kapitala i zakonskih rezervi.

Podsjećamo, najveći  akcionar „Krajina osiguranja“ početkom 2022. postalo je preduzeće „Prijedorputevi“, u vlasništvu Dragana Čorokala, nakon što je sa 2,9 miliona KM dokapitalizovalo ovo društvo.

Na prvoj Skupštini akcionara nakon promjene većinskog vlasnika došlo je do smjene Upravnog odbora, a kasnije i direktora.

CAPITAL: M. Č. Lj.

Objava „Krajina osiguranje“ emituje akcije da isplati odštete prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -