Vijesti

„Krajina osiguranje“ emituje akcije da pokrije tehničke rezerve

BANJALUKA – „Krajina osiguranje“ ide u još jednu emisiju akcija na Banjalučkoj berzi kako bi obezbijedilo novac za pokriće tehničkih rezervi i redovno poslovanje.

FOTO: Capital

Ovo osiguravajuće društvo danas je investitorima uputilo javni poziv za upis i uplatu akcija u iznosu od 3,1 milion KM.

Planirana je emisija ukupno 3,1 milion  akcija nominalne vrijednosti jednu marku.

„Upis i uplata redovnih akcija počinje 18. aprila i trajaće 60 dana“, navedeno je u javnom pozivu.

Postojeći akcionari imaju pravo preče kupovine, a rok za korištenje tog prava je 15 dana od dana početka upisa i uplate, odnosno zaključno sa 02.05.2023. godine.

Nakon isteka roka za korištenje prava preče kupovine akcija od 15 dana, preostali iznos emisije biće predmet javne ponude na Banjalučkoj berzi.

Prodajna cijena akcija iz pete emisije akcija, za akcionare koji koriste pravo preče kupovine iznosi 0,29 KM po akciji, dok će se cijena za preostale akcije, nakon isteka roka za korišćenje prava preče kupovine, formirati na berzi.

Peta emisija akcija smatraće se uspješnom ako u roku od 60 dana, predviđenom za upis i uplatu akcija, bude upisano i uplaćeno 60 odsto od ukupnog broja ponuđenih akcija.

„Emitent očekuje uplatu cjelokupne emisije akcija u iznosu 899.000 KM.  Emisija akcija se sprovodi sa ciljem prikupljanja sredstava koja će se koristiti za pokriće tehničkih rezervi i druge potrebe iz redovnog poslovanja“, navedeno je u prospektu za emisiju obveznica.

Istaknuto je i da se očekuje da će postojeći akcionari iskoristiti pravo preče kupovine te da neće doći do razvodnjavanja vlasničke strukture nakon ove emisije.

Direktor “Krajina osiguranja” Mile Janjić rekao je za CAPITAL da je nakon prve dokapitalizacije ovom društvu nedostajalo još likvidnih sredstava te da se sada to nastoji riješiti.

„Imamo rast premije, a kako raste premija potrebno je obezbijediti i dodatne tehničke rezerve. S druge strane, ’Krajina’ je imala poteškoća i u likvidnosti, odnosno isplati šteta i sa ovom dodatnom kapitalizacijom i taj dio će se popraviti“, rekao je on.

Podsjećamo, „Krajina osiguranje“ su počekom 2022. godine dokapitalizovali  „Prijedorputevi“ u vlasništvu biznismena Dragana Čorokala.

CAPITAL: M. Č. Lj.

Objava „Krajina osiguranje“ emituje akcije da pokrije tehničke rezerve prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.