Vijesti

Krajišnik: Kod nas je najvećim dijelom riječ o uvezenoj inflaciji

BANJALUKA – Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik izjavio je danas Srni da inflacija u Srpskoj pokazuje dalju tendenciju rasta i da je najvećim dijelom riječ o uvezenoj inflaciji iz razvijenih zemalja sa kojima postoji značajni ekonomski odnosi.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixaby

Zvanična inflacija od 16,1 odsto koju je objavio Republički zavod za statistiku pokazuje dalju tendenciju rasta, viša je nego u prethodnom mjesecu i to vidimo svakodnevno u kretanju cijena. Posebno cijene energenata i hrane imaju visoke stope rasta i to nije samo kod nas nego i u cijeloj Evropi”, rekao je Krajišnik.

U tom kontekstu on je podsjetio da je u Njemačkoj rast cijena energenata oko 40 odsto, hrane oko 29 odsto, dodajući da time neminovno dolazi to toga da su cijene inputa, odnosno robe koju Srpska uvozi iz inostranstva, više i da to utiče na cijene ovdje i poskupljenje proizvodnje.

“Stopa inflacije od 16,1 odsto na ovom prostoru nije nešto što bi se moglo smatrati drastičnim, jer je bila i mnogo veća inflacija na ovim prostorima, međutim inflacija koja je prešla 15 odsto ima tendenciju da počinje sama sebe da hrani, odnosno da se pothranjuje”, naglasio je Krajišnik.

Prema njegovim riječima, inflatorna očekivanja su prisutna kod trgovaca, oni percipiraju buduće cijene i podižu cijene i onda kada za to nema pravog razloga.

Krajišnik je naveo da se na tom nivou može javiti i špekulativna inflacija protiv koje se treba boriti, ali da mala društva kao što je to Republika Srpska imaju vrlo malo instrumenata za tako nešto.

“Moja procjena je da, dok god ne dođe do uspostavljanja normalne međunarodne trgovine između velikih svjetskih igrača, prije svega mislim na EU i Rusiju, neće doći do smirivanja cijena. Nažalost, očekuje nas vjerovatno i dalji rast”, rekao je Krajišnik.

Republički zavod za statistiku saopštio je juče da cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru ove godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za jedan odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 16,1 odsto.

Godišnja inflacija u Srskoj posmatrana u avgustu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine bila je 15,6 odsto. Srna

Objava Krajišnik: Kod nas je najvećim dijelom riječ o uvezenoj inflaciji prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -