Vijesti

Kriza uzele danak: MMF planira značajno smanjiti prognoze za globalni ekonomski rast

[ad_1]

Međunarodni monetarni fond (MMF) planira u narednom periodu značajno smanjiti izglede za globalni ekonomski rast zbog niza kriza koje utječu na finansijska tržišta, piše Bloomberg.

Kako je saopćila direktorica MMF-a za strategiju i politiku Ceyla Pazarbasioglu, niz faktora utjecao je na smanjenje globalnog ekonomskog rasta.

“Povećane cijene hrane i energenata, usporavanje tokova kapitala na tržištima u razvoju kao i pandemija, stvaraju mnogo izazova za kreatora politika. Šok za šokom zaista je pogodio globalnu ekonomiju”, navodi zvaničnici MMF-a.

U aprilskom izvještaju, MMF je snizio stopu globalnog ekonomskog rasta s 4,4 na 3,6 posto. Bankari širom svijeta ističu kako je teško pronaći pravi odgovor na povećanje cijena koje je vođeno problemima ponude.

“Mislim da je to još uvijek izvodivo, ali svakako nije lako. Tamo gdje centralne banke vode monetarnu politiku na brz i odlučan način i imaju predusretljiv odgovor na inflaciju, imat će pogodnije tlo za ‘slijetanje'”, rekao je analitičar Hyun Song Shin.

[ad_2]