Vijesti

KRŠENJE ZAKONA Adresa i matični broj ne smiju na platnu listu

Agencija za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine zabranila je da se na platnim listama radnika u Republici Srpskoj stavljaju matični brojevi i adresa stanovanja.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

U Agenciji navode kako su analizom Zakona o radu ustanovili kako on ne propisuje obradu matičnog broja u okviru pismenog obračuna plate, te da zbog toga Ministarstvo nije imalo zakonski osnov da takvu obradu propiše pravilnikom, piše Capital.

Zbog svega se, ocjenjuju, znatno prevazilazi granica potrebne obrade podataka i stvara neopravdan rizik od zloupotrebe ličnih podataka, te se narušava privatnost radnika.

“Činjenica je da radnici redovno moraju priložiti pismeni obračun plate prilikom kupovine sa odgođenim plaćanjem. Prema tome radnici su izloženi riziku zloupotrebe podataka jer se drugim pravnim subjektima i preduzećima omogućava da dobiju njihov matični broj, a za čiju obradu nisu ovlašteni zakonom”, navode u Agenciji.

Nesuvisla odbrana Ministarstva

Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite je nakon bezuspješnog pokušaja da odbrani svoj stav, moralo da promijeni obrazac za pismeni obračun plate koji se primjenjuje od marta ove godine.

“Zabranjuje se svim pravnim i fizičkim licima, javnim organima i institucijama u Republici Srpskoj da u obrascima pismenog obračuna plate (platne liste) upisuju jedinstveni matični broj i adresu radnika”, navodi se u Rješenju iz juna ove godine.

Prije toga su Agenciji davali objašnjenja koja je ona u potpunosti odbacila jer nisu imali argumenata što su lične podatke radnika izložili riziku, a pokazali su i određen stepen nepoznavanja propisa.

Ministarstvo je navelo da je matični broj “bitan element obračuna plate jer je neophodan za identifikaciju poreskog obveznika i njegov upis u jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa”.

To po stručnom mišljenju Agencije, nema nikakve veze sa platnim listama.

“Registracija poreskog obveznika se ne vrši putem pismenog obračuna plate, već prilikom zasnivanja radnog odnosa te se radi o posebnom postupku, što čini navod ministarstva neosnovanim”, navode u Agenciji za zaštitu ličnih podataka BIH.

Podsjećamo, od marta ove godine platna lista ima snagu izvršne sudske isprave. Na njoj se iskazuju svi elementi u vezi plate, naknade plate i ostalih primanja radnika.

U slučaju da se neko od prava radnika ne bude ispoštovalo od strane poslodavaca, radnik ima pravo da traži direktnu sudsku naplatu potraživanja.

Obrazac platne liste, između ostalog, sadrži podatke o poslodavcu, radniku, časovima provedenim na radu, iznosu osnovne plate (koeficijent i cijena rada), bruto plati, neto plati, uvećanju plate po osnovu radnog staža, rada noću, prekovremenog rada, te ostalim primanjima radnika (topli obrok, prevoz) i sve druge potrebne elemente.

BONUS VIDEO:

Objava KRŠENJE ZAKONA Adresa i matični broj ne smiju na platnu listu prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -