Vijesti

Kuća u Novom Sadu ‘izborila’ se za pogled koji oduzima dah

Podignuta na strmovitom sremskom terenu, ova kuća u Petrovaradinu na najbolji mogući način odgovorila je na izazove lokacije, prekorenula ih u svoju korist i izdominirala nad okruženjem.

Po projektu novosadskog biroa ModelArt Arhitekti u Petrovaradinu podignuta je kuća zvana Visum (Pogled) od 260 kvadrata. Zahtjev klijenta bio je da se što bolje iskoriste prednosti lokacije, prije svega fantastičan pogled na grad.

Kako bi se što bolje iskoristile vizure, kuća je izdignuta u odnosu na teren, sa konzolno prepuštenom terasom. Time je ostvaren dobar pogled i stvoren je osećaj dominantnosti u odnosu na okolinu.

– Zahtijevano je da prilaz i garaža budu na gornjem nivou, blago spušteni u odnosu na ulicu. Ova dva uticajna faktora rezultirali su izrazito longitudinalnim rasporedom, koji “zadire” duboko u parcelu – kaže arhitekta Dejan Mitov za portal Gradnja.

U oblikovnom smislu, kuća je svedenog arhetipskog oblika sa dvovodnim krovom, čija je geometrija na jednom delu „izlomljena“, zbog prilagođavanja topografiji terena i funkcionalnim zahtjevima.

U smislu materijalizacije, kuća je podeljena na dva međusobno kontrastna elementa: jezgro i spoljni omotač.

Jezgro je monolitni blok koji “izrasta” iz terena, čineći stabilnu i čvrstu vezu kuće i tla.

– Zahvaljujući svojoj jednostavnoj geometriji i dvovodnim krovom kuća se uklapa u kontekst okolnih kuća, ali svojom materijalizacijom iskače iz „šablonske“ arhitekture porodičnih kuća i pruža drugačiju viziju savremene stambene arhitekture – kaže arhitekta Krsto Radovanović za Gradnju.

LUFTIKA/PRESS



(Pressmedia)