Vijesti

Lagard: Povećanja kamata će biti mala

FRANKFURT – Predstojeći program Evropske centralne banke (ECB) za otkup obveznica suzbiće rastuće troškove za pozajmice u “ranjivim” državama evrozone, ali će nastaviti da vrši pritisak na njihove vlade kako bi došlo do oporavka budžeta, navela je predsjednica ECB Kristin Lagard.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Kako se ECB približava odluci da podigne referentnu kamatnu stopu na najviši nivo zabilježen za više od 10 godina, prinosi na državne obveznice Italije i drugih zaduženih zemalja su porasli, a povećala se i razlika između kupovne i prodajne cijene kada su u pitanju njemačke sigurne obveznice, piše Reuters.

Ovo je navelo Evropsku centralnu banku da ubrza rad na svom programu za otkup obveznica, koji tek treba da bude predstavljen.

Komentari predsjednice ECB ukazuju na to da bi nova “šema” mogla podrazumijevati i neke obaveze za države članice koje bi imale koristi od nje, naveli su neimenovani izvori ranije u toku mjeseca.

“Novi instrument će morati da bude efikasan, proporcionalno raspoređen i pritom dovoljno obezbjeđen da podstiče države članice da kreiraju zdravu fiskalnu politiku”, izjavila je Lagard na godišnjem forumu Evropske centralne banke u Portugalu.

Izvori su izjavili da će uslovi ugovora biti relativno lagani, pa će uključivati, recimo, ekonomske preporuke koje je propisala Evropska komisija, a kojih zemlje članice već moraju da se pridržavaju kako bi obezbjedile finansiranje iz Evropske unije.

Kako se navodi, ECB će za kupovinu novih obveznica vjerovatno morati da povuče sredstva iz bankarskog sistema, odnosno da ne povećava ukupnu količinu likvidnosti.

Uzimajući u obzir da će ECB sljedećeg mjeseca podići kamatne stope po prvi put u deceniji, Lagard je signalizirala da će povećanja biti mala, ali i da postoji “opcija da se djeluje odlučnije”.

Objava Lagard: Povećanja kamata će biti mala prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -