Vijesti

Ljubić najavio letove Dusseldorf-Mostar od 30. juna i čarter letove iz Poljske, Italije, Jordana

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Opstanak i razvoj Međunarodne zračne luke Mostar jedan je od ključnih faktora za oporavak, odnosno revitalizaciju gospodarstva, povećanje investicija, a time i poboljšanje kvalitete života – kazao je u izjavi za Fenu Ivan Ljubić, ravnatelj ove zračne luke.

– Potencijal tržišta nedvojbeno postoji te s radošću iščekujemo uspostavu ‘zračnog mosta’ koji će uz niske cijene karata vratiti ‘stare’ turiste, ali privući i nove, te omogućiti svim žiteljima, našim građanima i široj društvenoj zajednici jeftine karte, odnosno letove na više destinacija u Europi – istaknuo je on govoreći o sastanku u Budimpešti s predsjednikom Wizz Air Group Robertom Careyem gdje je dogovoren nastavak kontinuiranog rada na otvaranju linija iz Mostara.

Novi letovi i LCC model poslovanja

S dolaskom nove turističke sezone dogovoreni su redoviti sezonski letovi za Düsseldorf, a uskoro bi trebale započeti i charter operacije iz Poljske, Mađarske, Italije i Jordana.

Letovi Dusseldorf – Mostar trebali bi se provoditi od 30. 6. do 28. 8. ove godine, a čarter letovi iz Italije (Palermo i Catanija) od 31. srpnja do 3. rujna, letovi iz Amanna (Jordan) od 3. 5. do 1. 9., te letovi na relaciji Katowice – Mostar od 21. 6. do 30. 9..

– Imamo još mnogo upita, ali ne i konfirmacija iz ostalih gradova odnosno destinacija iz Italije, Španjolske, Irske te očekujemo uspješnu sezonu i oporavak Zračne luke Mostar – naglasio je Ljubić.

Navodi kako je prvi korak za oporavak poslovanja mostarske zračne luke oživljavanje dosadašnjeg tržišta odnosno čarter letova vezanih za Međugorje i vjerski turizam.

Drugi je dugoročni korak, kako kaže, provođenje modela poslovanja koji funkcionira i koji je već dokazan u Europi, regiji ali i kod nas. Riječ je o Low cost carrier, odnosno niskobudžetnom prijevozniku (LCC) i operativnom modelu poslovanja koji je orijentiran na manje regionalne zračne luke, a koje na taj način postaju prepoznatljive u svijetu čime im se iskorištenost znatno povećava.

LCC su najveći zračni prijevoznici u Europi, a kako ističe Ljubić, dokazali su da ljudi putuju i otkrivaju nova odredišta ukoliko su cijene tih putovanja dovoljno niske.

– Iskustva u regiji govore da je LCC model jedinstven i originalan karakter usluga koje pruža i da su to kompanije koje imaju potencijal ‘targetirati’ veliki broj turista u cilju promocije turističkih i poslovnih potencijala regije. Nadamo se da na taj način produžujemo sezonu, pa da će u skoroj budućnosti biti potencijala eventualno i za cijelu sezonu – naglasio je on.

Dodaje da je kroz model poslovanja LCC-a moguće, kroz izravne i neizravne prihode lokalne zajednice koje ostvari od dolazaka putnika, financirati zračnu luku i/ili subvencionirati letove.

– Vjerujemo da je ekonomski utjecaj od inozemnih turista i poslovnih putovanja glavni čimbenik ekonomskog razvoja. Multiplikatori prihoda lokalne zajednice u koju dolaze inozemni turisti su nevjerojatni te vjerujemo da će pokrenuti revitalizaciju zračne luke, turističkog sektora i gospodarstva općenito – ustvrdio je ravnatelj Zračne luke Mostar.

Ogroman potencijal

Govoreći o povezivanju Mostara sa Zagrebom, Ljubić je naglasio da redovna linija dva do tri puta tjedno mnogo košta, te da bi cijena karte za takav let, čak i uz subvencije ili poticaj, bila izrazito skupa. Ipak je istaknuo nadu da će se dolaskom LCC-a razmatrati povezivanje sa Zagrebom, ali i s drugim europskim destinacijama, odnosno svjetskim čvorištima.

Smatra kako se samo suradnjom i sinergijom lokalne zajednice, svih razina vlasti, općinske, županijske i federalne, kao i ministarstava prometa i turizma, ali i turističkih zajednica može iskoristiti potencijal kojega ova zračna luka ima.

Dodaje kako, za razliku od nekih drugih zračnih luka u BiH gdje cijele godine osim turista dolaze i drugi putnici, Mostar nije mnogoljudna regija u kojoj gravitira veći broj ljudi.

– Potencijalni broj putnika je nedovoljan za avionske prijevoznike da se odluče za uspostavu redovnih linija bez subvencioniranja. Međutim, Međunarodna zračna luka Mostar je sezonska zračna luka i to prvenstveno želimo iskoristiti – ustvrdio je Ljubić kazavši kako ova zračna luka ima ogroman potencijal kojeg treba iskoristiti za društveni i gospodarski razvitak grada Mostara, Hercegovine i cijele BiH.

Mostarski aerodrom kao alternativa

– Uz povoljne meteorološke klimatske uvjete većim djelom godine, air traktore i bazu za gašenje požara koja bi bila u Međunarodnoj zračnoj luci Mostar, produljenje radnog vremena i uspostavu ‘druge’ smjene, ova zračna luka može postati alternativna aerodromima u Sarajevu i Tuzli na koje često, zbog vremenskih neprilika, ne mogu slijetati zrakoplovi – mišljenja je Ljubić.

Tvrdi kako bi time mostarski aerodrom, osim sezonskih putnika, odnosno turista, imao putnike tijekom cijele godine. Također, dolaskom inozemnih turista povećao bi se prihod koji se ostvaruje u lokalnoj zajednici.

– Na primjer, samo u turističkom sektoru, ali i ostalim granama gospodarstva, povećava se djelatnost pružanja smještaja, djelatnost usluživanja hrane, pića, eventi. Bilježi se stalni rast broja zaposlenih, stalni rast prihoda, rast prosječne dnevne potrošnje turista. Znači, povećavaju se proračuni svih razina vlasti, kapitalne infrastrukturne investicije, ali i potrošnja, a time se poboljšava životni standard građana – podvukao je Ljubić.

Na kraju je kazao kako iznimno cijeni suradnju i razumijevanje koje dolazi s lokalne, županijske i federalne razine vlasti.

– Oni su do sada osigurali sredstva kako bismo zadovoljili standarde modernog zrakoplovstva. Sve se obveze redovito izmiruju, odnosno servisiraju, sva radna mjesta su očuvana, svi tehnički i sigurnosni uvjeti osigurani su sukladno međunarodnim i domaćim zrakoplovnim institucijama – istaknuo je Ljubić.

Izrazio je nadu u nastavak potpore kako bi Međunarodna zračna luka Mostar bila u mogućnosti ulagati u kapitalne infrastrukturne investicije čime bi povećala kvalitetu, ali i kvantitetu usluga.

 

(FENA)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -