Vijesti

Ljubljanska berza ove godine u svjetskom vrhu

LJUBLJANA – Slovenačko berzansko tržište spada među najprofitabilnije ove godine sa 17 odsto prinosa i već sada očekuju bogatu sezonu isplate dividende.

FOTO: Ljubljanska berza

“Ove godine očekujemo izdašne dividendne prinose od domaćih kompanija kao što su novomeška Krka (5,8 odsto), NLB (7,5), Triglav (6,8), Sava Re (6,2) i Luka Koper (8,6 odsto). Istovremeno, svjedoci smo i dobrog dividendnog prinosa u Petrolu, gdje je u petak na skupštini izglasana poboljšana dividenda od 1,5 evra po dionici, što je u trenutku pisanja teksta predstavljalo 6,3 odsto prinosa”, prenosi SEEbiz.

Najvećim ovogodišnjim prinosom od 23 odsto na Ljubljanskoj berzi može se pohvaliti Krka iz Novog Mesta, koja je u prvom kvartalu ove godine poslovala odlično.

Krka je u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine uspjela povećati prodaju za šest odsto uz povećanu EBITDA maržu od 31,9 odsto, što je znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka. To znači da je Krka u prvom tromjesečju poslovala još bolje nego lane.

NLB i Luka Koper takođe impresioniraju svoje dioničare nastavkom odličnog poslovanja u ovoj godini, navodi se u tekstu.

NLB je u prvom kvartalu zabilježila dobit nakon oporezivanja od 120,1 miliona evra, što predstavlja rast od 74 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Ovakav izvrstan poslovni rezultat nastao je nakon povećanja kamatnih stopa u evrozoni tokom prošle godine.

Varijabilni krediti za banke sada su puno isplativiji, a i depozitna baza je dobila na vrijednosti. Na kraju, ali ne manje važno, NLB banka je prepoznatljiv brend u regiji.

Čak i da se kamatne stope u evrozoni u budućnosti povećaju za dodatnih 0,5 procentnih bodova, to bi samo dodatno povećalo profitabilnost banke. Agencije

Objava Ljubljanska berza ove godine u svjetskom vrhu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.