Vijesti

Londonski Heathrow ograničava dnevni broj putnika preko ljeta

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Londonski aerodrom Heathrow ograničava dnevni broj putnika tokom ljeta, te je poručeno aviokompanijama da prestanu prodavati ljetne karte, dok se najveća britanska zračna luka bori s oporavkom zračnog prometa.

Zračna luka ograničava broj putnika dnevno tokom ljetnih mjeseci na 100.000, 4.000 manje nego što je trenutno planirano.

Ograničenje broja putnika bit će na snazi od sada do 11. septembra.

Hiljade putnika iz Ujedinjenog Kraljevstva posljednjih je sedmica bilo pogođeno prekidima, uključujući otkazivanja u zadnji tren, piše BBC.

Aerdoromi i aviokompanije, koje su smanjile broj radnih mjesta tokom pandemije Covida, imale su problema s zapošljavanjem osoblja jer se potražnja za praznicima vratila. Ujedinjeno Kraljevstvo uskoro ulazi u ključnu sezonu ljetnih praznika jer počinje i školski raspust.

Ministri su rekli prevoznicima da preispitaju svoje planove nakon velikih gužvi zabilježenih na aerdoromima u maju, za koji je kriv nedostatak osoblja.

Osim toga, uvedena je privremena vladina “amnestija” za pravila o slotovima na aerodromima čime je aviokompanijama omogućena promjena ljetnih rasporeda bez suočavanja s potencijalnom kaznom.

Uprkos tome, Heathrow je rekao da aviokompanije još uvijek planiraju obavljati letove s više dnevnih putnika nego što se od njih od njih sada zahtijeva.

– Tokom proteklih nekoliko sedmica, budući da je broj putnika u odlasku prelazio 100.000 dnevno, uočili smo razdoblja u kojima usluga pada na razinu koja je neprihvatljiva: duga čekanja u redu, kašnjenja putnika kojima je potrebna pomoć, prtljaga koja ne putuje s putnicima ili kasni dolazak, otkazivanja u zadnji tren – rekao je šef Heathrowa John Holland-Kaye.

(fena)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -