Vijesti

Mađarska planira modificirati ugovor o nabavci ruskog gasa i plaćanju u rubljama

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Mađarska planira da modificira svoj ugovor o nabavci prirodnog gasa s ruskom energetskom kompanijom Gazprom u cilju udovoljavanja zahtijevima predsjednika Vladimira Putina da se ruski gas plaća u rubljama.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je na konferenciji za novinare u ponedjeljak da će podružnica mađarske energetske grupe MVM, CEE Energija, plaćati svoje račune za gas u eurima ruskoj Gazprombanci, koja će ih potom zamijeniti u rublje i proslijediti ih snabdjevaču Gazprom Exportu.

Putin, u odmazdi zbog sankcija Evropske unije protiv Rusije, traži da zemlje plaćaju za ruski gas u rubljama ili riskiraju prekid snabdijevanja tim energentom.

Iako je Mađarska glasala s ostatkom Evropske unije o uvođenju većine sankcija protiv Rusije, ona je žestoko lobirala protiv blokiranja uvoza ruskih energenata, tvrdeći da bi to teško naškodilo njenoj ekonomiji.

Szijjarto je kazao da je modificiranje mađarskog ugovora s Gazpromom osiguralo energetske zalihe zemlje istovremeno poštujući politiku sankcija EU protiv Rusije, prenosi AP.

Biznis.ba / FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -