Vijesti

Mađarska zabranila uvoz meda, vina, hljeba i šećera iz Ukrajine

BUDIMPEŠTA – Mađarska vlada proširila je privremenu zabranu uvoza ukrajinskih proizvoda na med, vino, hljeb, šećer i niz proizvoda od mesa i povrća, javlja “Radio Slobodna Evropa”.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Lista proizvoda koji će biti zabranjeni objavljen je u vladinoj uredbi, nakon što je Budimpešta najavila mjeru za zaustavljanje uvoza žitarica, uljarica i nekoliko drugih proizvoda.

Posljednjih su dana Poljska, Mađarska i Slovačka zabranile uvoz žitarica i drugih prehrambenih proizvoda iz krizom pogođene Ukrajine nakon što je pad cijena izazvao proteste lokalnih poljoprivrednika.

Potrparol Evropske komisije je poručio kako su takve jednostrane mjere članica EU neprihvatljive.

Pošto je ruska specijalna vojna operacija blokirala neke crnomorske luke, velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih proizvedenih u Evropskoj uniji, završile su u srednjoevropskim zemljama zbog logističkih zavrzlama, izvršivši uticaj na cijene i prodaju lokalnih poljoprivrednika, prenosi “Index”.  NN

Objava Mađarska zabranila uvoz meda, vina, hljeba i šećera iz Ukrajine prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -