Vijesti

Marakeš: Nema dogovora o povećanju kvota za finansiranje 

MARAKEŠ – Zemlje Međunarodnog monetarnog fonda nisu postigle dogovor o planu povećanja kvota za finansiranja Fonda, bez davanja većeg udjela Kini i drugim velikim tržištima u razvoju, ali su obećale “značajno povećanje” resursa za kreditiranje do kraja godine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

Riječ je o planu koji podržavaju SAD.

Predsjednik Upravnog odbora MMF-a Nadija Kalvino rekla je na konferenciji za novinare da će obećano povećanje kvota osigurati da MMF raspolaže adekvatnim resursima za garantovanje finansijske stabilnosti, ali je odbila da opiše detalje.

Kalvinova, španski ministar ekonomije, rekla je da Međunarodni monetarni i finansijski komitet nije mogao da postigne konsenzus o zajedničkom saopštenju zbog neslaganja o jeziku dokumenta iako mnoge zemlje članice osuđuju i akciju Rusije u Ukrajini i ubijanje civila u Izraelu i Gazi.

Ona je rekla da će saopštenje predsedavajućeg biti objavljeno nakon zatvaranja godišnjih sastanaka MMF-a i Svjetske banke u Maroku. Pregovari o tom dokumentu još traju.

Upućeni zvaničnik iz jedne od zemalj G7 rekao je da nema konsenzusa o povećanju kvota niti je jasno da li je rok do kraja godine težak za ispunjavanje. MMF treba da završi poslednju reviziju kvota do 15. decembra.

U saopštenju koje su poslali nisu precizirani iznosi finansiranja, ali su otvorena vrata za potencijalno kratkoročno povećanje finansiranja bez promjena u akcionarskom udjelu u samom Fondu.

“Da bismo zadržali trenutni okvir sredstava Fonda dok povećanje kvota ne stupi na snagu, pozivamo Izvršni odbor da predloži prelazne aranžmane”, navodi se u saopštenju.

Godišnji sastanci MMF-a i Svjetske banke održani su u Marakešu.

Objava Marakeš: Nema dogovora o povećanju kvota za finansiranje  prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -