Vijesti

Međunarodni talgo voz ponovo povezao Sarajevo i Ploče

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Sezonski brzi voz, koji je jutros krenuo na promotivnu vožnju sa Željezničke stanice Sarajevo, stigao je u Ploče.

Generalni direktor Javnog preduzeća Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine Enis Džafić kazao je da je to prvi međunarodni talgo voz na relaciji Sarajevo-Ploče i podsjetio da je nakon 8,5 godina konačno postignut sporazum s Hrvatskim željezničkim putničkim prijevozom za otvaranje međunarodne linije i njeno vraćanje u funkciju.

– Ovo je važan dan za BiH i Hrvatsku i nadam se da će naši korisnicu usluga biti zadovoljni te da će više koristiti ovaj vid prevoza – istakao je.

Naglasio je da im je cilj da uspostave što bolju saradnju te je potvrdio da rade na tome da od decembra ove godine bude uspostavljena linija Sarajevo – Zagreb.

Član Uprave Hrvatskog željezničkog putničkog prijevoza Mario Zubak izrazio je zadovoljstvo što su nakon osam i po godina dočekali ponovnu uspostavu željezničkog prometa na toj relaciji.

– Nadamo se daljnjoj uspješnoj suradnji i očekujemo izniman broj putnika – kazao je.

Saobraćaj linije Sarajevo – Ploče će se odvijati petkom, subotom i nedjeljom. Polazak voza iz Sarajeva je u 07.15, a dolazak u Ploče u 10.36 sati. Povratak voza iz Ploča je u 18.26, a dolazak u Sarajevo u 21.51 sati. Cijena povratne karte iznosi 41.40 KM, a u jednom smjeru 25 KM.

Putnici koji žele putovati tim vozom, trebaju kupiti voznu kartu najkasnije dan prije planirane vožnje do 14 sati te dostaviti ime i prezime, godinu rođenja i broj pasoša.

Karte se mogu kupiti na prodajnim mjestima u Sarajevu, Hadžićima, Konjicu, Mostaru i Čapljini. Ta procedura je obavezna u cilju efikasnije carinske kontrole i skraćivanja vremena zadržavanja pri prelasku državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u Čapljini.

Uvođenjem te linije nastavljena je priča duga 120 godina, koja je prekinuta 2013. godine.

Prugu od Sarajeva do Ploča započela je Austro-Ugarska, nastavila Kraljevina Jugoslavija, a završila SFRJ. Pruga je bila izgrađivana u više etapa i bila je jedan od najvećih prometnih i infrastrukturnih projekata prošloga vijeka.

Dugačka je gotovo 200 kilometara, sa 27 željezničkih stanica, 71 mostom i 106 tunela. Tuneli su dugački oko 37 kilometara, a među njima je, s preko tri kilometra, najduži tunel Ivan, prokopan kroz istoimenu planinu.

Pruga Sarajevo – Ploče puštena je promet 29. novembra 1966. godine povodom proslave Dana Republike SFRJ, a službeni promet s voznim redom, započeo je 1. decembra iste godine.

Prvi svečani voz na dizel vuču prugom normalnog kolosijeka krenuo je iz Sarajeva do Mostara 26. novembra 1966., povodom obilježavanja dana Prvog zasjedanja AVNOJ-a u Bihaću.

Voz je vozio mašnovođa Refik Masnopit, a od Mostara do Ploča, dan kasnije, vozom je upravljao mašinovođa Pero Andrić. Od 1967. do kraja maja 1969. godine završeni su radovi na polaganju kontaktne mreža monofaznog sistema, odnosno ugrađeni su elektro-relejni signalno-sigurnosni uređaji s telekomandnim uređajem koji omogućuje daljinsko upravljanje prometom iz Rajlovca.

Zbog ratnih događanja 3. aprila 1992. godine u 10.42 u stanicu Ploče stigao je posljednji putnički voz iz Sarajeva (Zagreb – Ploče), a 7. maja 1992. godine u 12.45 otpremljen je posljednji teretni voz prema Sarajevu – nakon čega je nastupio potpuni prekid saobraćaja iz Ploča prema Mostaru i Sarajevu.

Prvi poslijeratni voz s dizel vučom iz Sarajeva prema Pločama krenuo je 16. juna 1996. godine, čime je označen početak uspostavljanja željezničkog saobraćaja na ovoj dionici. Al,i tek nakon više od dvije godine službeno je uspostavljena linija Sarajevo – Ploče. Linija se održavala do 15. decembra 2013. godine kada su Hrvatske željeznice u potpunosti ukinule željeznički putnički promet od Ploča do Metkovića, pa su vozovi prema Sarajevu i Zagrebu polazili iz stanice Čapljina.

Biznis.ba / FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -