Vijesti

Mikrofin i Proparco zajedno osnažuju ekonomiju BiH

SARAJEVO – Mikrokreditno društvo Mikrofin obezbijedilo je nova kreditna sredstva u vrijednosti od 10 miliona evra, čime nastavlja pružati značajnu finansijsku podršku vitalnom sektoru malih i mikro preduzeća u zemlji.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

U svrhu pružanja finansijske podrške domaćem preduzetništvu, francuska razvojna finansijska institucija Proparco odobrila je kredit u iznosu od 10 miliona evra Mikrofinu, najvećoj nebankarskoj instituciji u BiH koji će biti korišten za dodjelu kredita lokalnim preduzetnicima.

Ovaj kredit će omogućiti Mikrofinu da pruži podršku malim biznisima i poljoprivrednicima koji predstavljaju vitalni segment bosanskohercegovačke ekonomije i ključni su za razvoj i kreiranje novih radnih mjesta.

Prisutne zvanice svjedočile su svečanom potpisivanju ugovora između ove dvije kompanije koji su potpisali direktorica Mikrofina Milena Haneš, te regionalni direktor Proparca Stéphane Froissardey. Nakon toga, prisutnima su se obratili ambasadorka Republike Francuske u BiH Christine Toudic, kao i predsjednik Upravnog odbora Mikrofina Aleksandar Kremenović.

Ovim povodom direktor Proparca za Evroaziju Stéphane Froissardey izjavio je da je ovo prvi projekat za Proparco u BiH.

“Nadamo se samo početak uspješnog partnerstva sa njenim privatnim sektorom. Podrška Mikrofinu, značajnoj mikrofinansijskoj instituciji u zemlji, se potpuno poklapa sa našom strategijom podrške malim i srednjim preduzetnicima u zemlji, a i šire, u cijelom regionu”, rekao je Froissardey.

Mikrofin će, uz odobreni kredit, dobiti i stručnu podršku od Proparca u obliku tehničke podrške za sprovođenje programa certifikacije „CP Pathway“ – programa koji je kreiran sa ciljem zaštite prava klijenata u finansijskom sektoru.

Svoje zadovoljstvo potpisivanjem ugovora izrazila je i direktorica Mikrofina Milena Haneš.

„Mikrofin ulazi u prvi ugovorni aranžman s Proparcom i jako smo zadovoljni činjenicom da smo postali prvi partner Proparca u BiH. Radujemo se da ćemo moći sarađivati na zajedničkom cilju, koji je pružanje podrške preduzetnicima. Ovaj kredit, u visini od 10 miliona evra će omogućiti Mikrofinu davanje kredita mikro i malim preduzetnicima za koje mislimo da su najinovativniji i najproduktivniji segment ekonomije”, rekla je Haneš.

Ona je izrazila zahvalnost Proparcu za tehničku podršku, ističući da će to Mirkofinu omogućiti da uradi nezavisnu/eksternu procjenu i ocjenu praksi i politika, vezano za zaštitu prava klijenata, a sa ciljem da primijeni najbolje globalne principe.

Tokom proteklih 25 godina, Mikrofin je plasirao preko 1,7 milijardi KM malih i mikro kredita preduzetnicima i poljoprivrednicima, te postao prepoznatljiv i pouzdan partner svim svojim klijentima.

Ovaj događaj označava veliki napredak u kontinuiranom pružanju finansijske podrške preduzetništvu u Bosni i Hercegovini, a Mikrofin će i dalje svoju misiju usmjeriti na podršku malim biznisima i unapređenje ekonomskog razvoja zemlje.PR

Objava Mikrofin i Proparco zajedno osnažuju ekonomiju BiH prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -