Vijesti

Milijarde starih njemačkih maraka još “u opticaju”

BERLIN – Više od 20 godina ljudi širom evrozone plaćaju zajedničkom valutom, ali novac kojim odavno ne može da se kupuje još nije iščezao: njemačka centralna banka je ove godine zamjenila više od 49 miliona maraka u evre.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO; Pixabay

Prvi put od 2018. je razmjena naglo skočila. Johanes Berman iz Bundesbanke je rekao da je to zato što je tokom pandemije bilo teže razmijeniti marke. Naime, Bundesbanka je 2021. privremeno ograničila broj usluga koje je nudila.

Prema tome, tokom protekle dvije godine su se možda nakupile zalihe koje su sada zamijenjene za evre” rekao je Berman za dpa.

Preokret trenda ipak ne očekuje.

Ne očekujem da će više novca da se zamijeni. Naprotiv, suma se stalno smanjuje.

Skoro 21 godinu nakon uvođenja evra, novčanice i kovanice njemačke marke u vrijednosti u milijardama evra još nisu vraćene. Prema Bundesbanki, ukupna vrijednost krajem novembra bila je nešto ispod 12,3 milijarde maraka (oko 6,29 milijardi evra).

Njemačka je jedna od šest zemalja u evrozoni koje neograničeno mogu da razmjenjuju nacionalne novčanice i kovanice,” objasnio je Berman.

U Austriji i Irskoj, kao i u tri baltičke države, Estoniji, Letoniji i Litvaniji, građani takođe mogu da mijenjaju novčanice i kovanice svoje stare nacionalne valute u evro bez vremenskog ograničenja.

Najveći dio zaliha marke razmijenjen je u vreme uvođenja evra.

Novčanice u vrijednosti od 5,7 milijardi maraka i kovani novac od oko 6,6 milijardi maraka još nisu vraćene.

Kovanice njemačke marke imaju tendenciju da nestanu, neke od njih su vjerovatno zauvek izgubljene. Novčanice pak imaju veću vrijednost, pa se zato i bolje čuvaju,” rekao je Berman.

Kurs je nepromijenjen: jedan evro se može kupiti za 1,95583 nemačke marke.

DPA

Objava Milijarde starih njemačkih maraka još “u opticaju” prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -