Vijesti

Ministar ekonomije Njemačke: Bit ćemo siromašniji zbog rata u Ukrajini

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck je izjavio da će Nijemci biti siromašniji zbog agresije Rusije na Ukrajinu, prenosi Klix.ba.

“Nije moguće da ovo završi, a bez da njemačko društvo ne plati cijenu za to. To je nezamislivo. Vjerujem da već plaćamo cijenu koja je mala u poređenju s patnjama u Ukrajini”, kazao je Habeck ranije ove sedmice za ZDF.

Agencija za statistiku Njemačke je objavila da je inflacija prošli mjesec u ovoj državi iznosila 7,3 posto, što je najviše u posljednjih 40 godina. Osnovni uzrok ekonomskog pogoršanja jeste poskupljenje plina i nafte. Ovi energenti su skuplji za 40 posto u odnosu na prošlu godinu.

Poskupljenje energenata je bio problem i prije početka rata u Ukrajini. Rat je dodatno doprinio rastu cijena. Zabrinutost zbog ovog problema je posebno izražena u Njemačkoj, jer je najveći evropski kupac ruskih energenata.

Nijemci insistiraju da nastave plaćati ove energente u eurima i dolarima. Rusi su najavili da će, kako su naveli, neprijateljske zemlje morati plaćati u rubljama, prenosi CNN.

 

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -