Vijesti

MINISTAR PRIVREDE ZDK SAMIR ŠIBONJIĆ: TISAKOMERC JE PRIMJER USPJEŠNOG POVRATKA NAŠIH VRIJEDNIH PODUZETNIKA U DOMOVINU

[ad_1]

Tom prilikom ministar Šibonjić razgovarao je sa direktorom i vlasnikom kompanije Nagibom Mujkićem. Posjeta je upriličena u okviru redovnih aktivnosti ministara sa namjerom da se bliže upozna sa stanjem u kojem posluju kao i mogućnostima kompanija u ZDK.

Tisakomerc je proizvodno – trgovačka kompanija. Proizvodnju razvija u metalu i plastici, dok u oblasti trgovini slovi za lidera na tržištu BiH i regije u distribuciji programa vijaka i okova. Tisakomerc zapošljava oko 100 radnika sa tendencijom rasta.

  • Namjera mi je da zajedno sa privrednicima kreiramo jednu pozitivnu atmosferu, i na taj način damo prednost onome od čega svi živimo, a to je privreda. Od negativnih vibracija nemamo ništa, osim frustracija. Privreda ZDK je stub razvoja Bosne i Hercegovine. A, Tisakomerc je dokaz da je uspješan povratak moguć. Gospodin Mujkić je mogo živjeti bilo gdje, ali on je odabrao da se nakon što se uspješno bavio poduzetiništvom u Njemačkoj, vrati u njegovu Bosnu i Herceogovinu i pokrene kompaniju, investiravši samo u poslednje tri godine nekoliko miliona KM u opremu, mašine i proizvodne hale. Ovakvi primjeri zaslužuju pažnju i poštovanje. Da bi ovakvih primjera uspješnih investicija i povrataka u domovinu u budućnosti bilo još više moramo svi zajedno više raditi, kreirati povoljan ambijent i graditi državu u svim njenim segmentima – kazao je ministar Šibonjić.

Tisakomerc d.o.o. Žepče osnovan je 2000. godine. Moderno opremljenu poslovnu zgradu smještenu na magistralnom putu M17 krasi i jedan veoma važan dokument iz 1923. Radi se o ‘Obrtnici’, izdanoj u Srezu Žepče na ime Jašara Mujkića, pradjeda današnjeg vlasnika firme Nagiba Mujkića.

Proizvodni pogoni metalne industrije, kao i mašinski park opremljen je savremenim CNC mašinama, sa usmjerenjem na metalne proizvode pretežno za fabrike namještaja. Ovaj proizvodni program obuhvata različite vrste nogu stolova, klupa i stolica, ugaonika, metalnih kreveta i klupa, različitih ramova, kao i veliki izbor različitih dijelova za namještaj.

Također, razvijen je i proizvodni program metalne galanterije za građevinarstvo u vidu različitih formi unutrašnjih i vanjskih opremanja objekata u koje se ubrajaju moderna stepeništa – unutarnja i vanjska, različite vrste ograda (panelne, flahovne i dr.), garažne nadstrešnice, nosači fasada, alumijske okapnice i dr.

Brizganje plastike Tisakomerc je usmjerila u razvoj proizvoda iz drvne industrije kao i dijelova PVC stolarije u koje ubrajaju različite vrste nogu-nogica, čepovi za okrugle, kvadratne i pravougaone cijevi, plastične uloške za latoflex krevete, plastične kajle za ALu i PVC stolariju itd. Plastifikaciju metalnih proizvoda rade u vlastitoj režiji u jednoj od 6 hala.

Firma je tehnološki dobro opremljena, a raspolažu i sa velikim brojem CNC mašina, CNC apkant presa, laserima  kao i drugim postrojenjima neophodnim za brzu i kvalitetnu proizvodnju.

Sve radne površine, kako za trgovačku tako i za proizvodnu djelatnost, smještene su u pokrivenim proizvodnim i trgovačkim halama, površine od 9000m2 i više od 7000 različitih artikala.

Tisakomerc je izvozno-uvozno orjentisana i ima dobru komercijalnu poziciju na tržištima EU, Turske, regije i na lokalnom tržištu, gdje važi za lidera kao distributer br. 1 u vijčanoj robi i okovima, te veoma pouzdanog dobavljača u proizvodnom programu.

Ispred poslovne zgrade nalazi se najveća matica na svijetu, napravljena je 2018. godine, visine 3500mm a teška više od 3500 kg. Svojom veličinom izaziva pažnju prolaznika, ukazuje na program firme. U kompaniiji naglašavaju da najveća matica na svijetu svojom pojavom odaje osjećaj dobrodošlice, sigurnosti i povjerenja, a sto sve zapravo i krasi firmu Tisakomerc.



Hayat.ba