Vijesti

Ministarstvo finansija: Firma iz Švajvcarske nije bila među našim savjetnicima

BANJALUKA – Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je danas da Vlada Republike Srpske i to Ministarstvo nikad nisu zasnovali ugovorni odnos sa firmom „Synergy  Wealth Management“ iz Ženeve ni po jednom poslu, niti za bilo kakve aktivnosti, a posebno ne za poslove savjetovanja za emisiju obveznica koja se desila u aprilu 2021. godine na Londonskoj berzi.

Foto: Capital

Tvrde i da su kompletnu pripremu za emisiju, uključujući izradu Prospekta i Prezentacije i sve prateće dokumentacije za emisiju evroobveznica na Londonskoj berzi radili državni službenici Ministarstva finansija i Vlade RS zajedno sa pravnim i finansijskim savjetnicima sa kojima je Ministarstvo finansija sklopilo ugovore, a na koje je prethodnu saglasnost dala Vlada Republike Srpske.

Raegujući na tekst Vlada RS prevarila konsultanta za obveznice na Londonskoj berzi, koji je CAPITAL jutros objavio, iz Ministarstva finansija su naveli da među njihovim savjetnicima nije bilo firme „Synergy Wealth Management“, niti su bili angažovan Dušan M. Pajić i advokat Miloš Stevanović.

„Oštro demantujemo da je na zvaničnom dokumentu  „Request for proposal“ (Zahtjev za prijedlogom), koji se odnosio na emisiju obveznica iz 2021. godine na Londonskoj berzi, a koga je potpisala ministarka finansija Zora Vidović, kao jedan od primalaca prijedloga za finansiranje Republike Srpske određen i Dušan M. Pajić, jer se iz dokumenta koji je zvanično otpremljen vidi da je za prijem ponuda zadužena jedino pomoćnica ministra za upravljanje dugom Bojana Vasiljević Poljašević“, piše u reagovanju Ministarstva.

Navode da svi angažovani pravni i finansijski savjetnici, kao i državni službenici koji su vodili ovu emisiju mogu da potvrde da kompanija „Synergy Wealth Management“ nikad nije učestvovala u bilo kojem segmentu emisije obeznica na Londonskoj berzi 2021. godine, te da samim tim nije zaslužna za njen uspjeh, niti ima osnova da fakturiše svoje usluge.

„Da je učestovala u bilo kojem segmentu raspolagali bi podacima i znali bi sa kojim investitorima je pregovarano, te ko su kupci na primarnom tržištu, ali bi isto tako znali da imamo obavezu da zaštitimo podatke o investitorima, što je prvo pravilo i praksa u berzanskom poslovanju“, dodaje se u dopisu.

U Ministarstvu, ipak, prizanju da su se sastajali sa predstavnicima ove kompanije. Međutim, tvrde i da uslovi ugovora nisu bili prihvatljivi za Republiku Srpsku.

„U pomenutom ugovoru o strateškoj saradnji koji je ponuđen Ministarstvu finansija bio je naveden iznos naknade za rad konsultanta u iznosu od 250.000 evra. Imajući u vidu da u izjavi za ’Capital’ ova kompanija tvrdi da im je ministarka ponudila 300.000 evra za njihove usluge, što su oni odbili, postavljamo pitanje sebi, a i javnosti „ko to ne bi prihvatio 50.000 evra više od traženog iznosa?“. Oštro demantujemo tvrdnje da je prijedlog  kompanije „Synergy Wealth Management“ za proviziju bio 0,5 odsto iznosa emitovanih obveznica, kao i navode da im je ministarka finansija ponudila 300.000 evra“, ističe se u dopisu.

Dodaju da se Ministarstvo finansija prema kompaniji „Synergy Wealth Management“ jasno odredilo da mu nisu potrebne i da ne prihvata njihove usluge, odnosno ponudu.

„U prilog tvrdnji Ministarstva finansija govori i elektronska pošta koju su dobili 1. februara 2021. godine u kojem se navodi da ’…dok ne regulišemo Vaše i naše ugovorne odnose, ne kontaktirate sa bankama i advokatskim kućama kako bi se izbjegla svaka mogućnost nejasnoća i zabuna u komunikaciji sa istim. U tom smislu Vas obavještavamo i da konferencijski sastanak sa bankama i advokatima 03.02.2021. godine koga ste u posljednjem dijelu Vašeg pisma predložili, nije u skladu sa dinamikom naših predviđenih aktivnosti’“, dodaju u Ministarstvu.

Ocjenjujući CAPITAL-ov tekst kao maliciozan u Ministarstvu finansija su naveli da se, nakon skorašnje presude arbitražnog suda u Vašingtonu  kada je Republika Srpska izgubila spor po tužbi preduzeća iz Slovenije, ovom tužbom na sličan način pokušava izvući  bilo koja marka iz budžeta RS.

Zbog čega Ministarstvo finansija nije bilo raspoloženo za razgovor o ovoj temi prije objave teksta?

CAPITAL je sve navode u tekstu prenio iz tužbe koja je prije nekoliko dana podnesena Okružnom privrednom sudu Banjaluka protiv Republike Srpske. U tužbi su navedeni brojni dokazi koje je tužilac spreman da iznese na sudu, a od kojih smo mi nabrojali samo dio.

Takođe, tekst nismo željeli da pustimo dok ne dobijemo i stav Vlade RS, iako ministarka Zora Vidović i premijer Radovan Višković nisu bili raspoloženi da nam daju izjavu.

Odgovor smo prvo pokušali da dobijemo od ministarke Vidović, ali nam je ona samo u prolazu rekla da nisu sarađivali sa ovom kompanijom.

Isto smo pokušali da pitamo i premijera Radovana Viškovića, ali on nije želio ni da čuje pitanje.

Nakon toga smo i premijeru i ministarki uputili pitanja mejlom, ali smo iz Ministarstva dobili kratak odgovor koji smo i objavili, zbog čega smatramo da se tekst nikako ne može okarakterisati kao „maliciozan“, kako to u Ministarstvu pokušavaju.

Takođe, nejasno je zbog čega u Vladi prije objave teksta nisu bili raspoloženi da javnosti daju konkretnije odgovore, s obzirom na to da smo u pitanjima naveli detalje iz tužbe, pa i onaj koji se odnosi na naknadu.

CAPITAL

Objava Ministarstvo finansija: Firma iz Švajvcarske nije bila među našim savjetnicima prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.