Vijesti

Ministarstvo privrede KS – Za projekte uređenja riječnih korita tri miliona KM

Kanton Sarajevo je za brojne projekte obuhvaćene Programom uređenja riječnih korita i zaštite od poplava, vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda na području svih lokalnih zajednica izdvojio 8.947.488 KM iz budžeta za ovu godinu, a koje je osiguralo resorno Ministarstvo privrede KS.

Od tog iznosa sredstava, oko tri miliona KM za uređenje riječnih korita implementirat će Ministarstvo privrede, a šest miliona KM je sa pozicije Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša za ostale radove definisane pomenutim programom.

Nakon što je sklopljen sporazum između Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i općina, danas je i ministar privrede Adnan Delić potpisao sporazum o realizaciji planiranih projekata sa načelnicima i predstavnicima općina iz domena ovog ministarstva.

Delić je istakao kako će se nastaviti realizacija započetih projekata regulacije riječnih korita, ali i realizirati novi projekti koji su određeni kao prioritetni. Planira se, između ostalog, regulacija rijeka Zujevine i Dobrinje na Ilidži, Zujevine u Hadžićima, Misoče u Ilijašu, Jošanice u Vogošći, Dobrinje, Lepenice i Miljacke u Novom Gradu, Rakitnice u Trnovu, kao i čišćenje drugih manjih vodotoka.

– Cilj je preventivno djelovati na smanjenju poplavnih područja i smanjenje šteta koje izazivaju poplave, izvođenjem radova na izgradnji zaštitnih vodnih objekata, čišćenju, produbljivanju i trajnoj regulaciji riječnih korita u KS. Konačni cilj je trajna zaštita stanovnika i njihove imovine, privrednih subjekata, infrastrukture, poljoprivrednog zemljišta od štetnog djelovanja voda izazvanim poplavama i bujicama u rizičnim područjima koja su definirana Kantonalnim planom odbrane od poplava – naveo je ministar Delić.

Istakao je da su budžetska sredstva raspoređena općinama srazmjerno projektima koje su one prijavile.

– Svi prijavljeni projekti ispunjavaju kriterije za dodjelu sredstava i nama je drago da smo danas i zvanično potpisali ugovore s općinama, kako bi se što prije krenulo u realizaciju projekata, obzirom da je cilj da se završe tokom građevinske sezone – naglasio je Delić.

Za projekte uređenja riječnih korita i zaštite od poplava značajna sredstva su izdvojena za općine Vogošća i Ilidža, čiji su načelnici najavili skori početak radova.

– Općini Vogošća dodijeljeno je 400.000 KM za nastavak radova na uređenju Jošaničkog potoka. To je izuzetno značajan projekt, jer se radi o bujičnom potoku i vodotoku koji je u uslovima ekstremnih padavina u prethodnom periodu proizvodio ogromne štete na imovini naših građana, ali i privrednih subjekata. Ovim sredstvima dodijeljenim od Kantona, kao i sredstvima Općine bit će uređeno novih 420 metara riječnog korita u naselju Gornja Jošanica i time okončan ovaj projekt – kazao je načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.

Općini Ilidža odobreno je 430.000 KM za tri projekta uređenja riječnih korita.

– Radi se o projektima izrade metalnih stepenica na betonskim zidovima regulisanih korita, regulaciji korita vodotoka Zujevina u MZ Osijek u dužini od 145 metara, kao i regulacije dijela korita vodotoka Dobrinje u MZ Stup – rekao je načelnik Nermin Muzur.

Kazao je da su problemi sa poplavama manje prisutni nego u prethodnom periodu, a posebno u MZ Osijek i Blažuj, gdje su se najvećim dijelom i realizirali ovi projekti, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.