Vijesti

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK sa po 8.000 KM subvencionira otvaranje 70 novih firmi

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ministar za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković potpisao je danas u sjedištu institucija tog kantona ugovore o podršci osnivanju 70 novih firmi u sklopu programa samozapošljavanja pripadnika boračke populacije “Prvi biznis”.

Čolaković je napomenuo da ovakav program realiziraju još od 2015. godine te je istakao kako je, prema evidenciji Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni ured Zenica, na tržištu aktivno između 450 i 500 takvih obrta. Neki su prerasli, dodao je, u ozbiljne firme i sa 30-ak zaposlenih.

-Programom je definisano da svaki otvoreni biznis, bez obzira o kojoj kategoriji boračke populacije se radi i o kom biznisu, dobije poticaj od 8.000 KM. Mi smo za programe zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije ove godine planirali milion KM – istakao je Čolaković.

Najavio da će u narednih nekoliko dana potpisati ugovore i za podršku firmama koje su pripadnici ove populacije osnovali u ranijim godinama te će podršku dobiti oko 200 korisnika koji su održali biznis i iskazali pozitivno poslovanje, kao i zaposlili nove radnike.

-Da bismo smanjili mogućnost zloupotrebe, definisali smo da isti biznis mora biti otvoren najmanje 24 mjeseca, a sredstva raspoređujemo u tri jednake rate – kazao je Čolaković.

Premijer ZDK-a Mirnes Bašić istakao je kako su u protekle tri godine pandemije koronavirusa za osnovni zadatak sebi bili zadali očuvanje zdravstvenog sektora, koji su u tom periodu podržali s dodatnih oko 20 miliona KM, ali da nisu zaboravili ni podršku privredi, poljoprivredi…

-Mi naše borce, koji su otvorili biznise, pratimo i nakon isteka tog programa i pratit ćemo ih dok, što kažu, ne stanu na svoje noge i da samostalno funkcionišu i bore se na tržištu na području ZDK-a, a naravno i BiH- najavio je premijer Bašić.

On je napomenuo da  je budžet Ministarstva za boračka pitanja ZDK-a 2014. godine bio 5,6 miliona KM, a danas je 16,4 miliona KM. Budžet ZDK-a, također 2014. godine, stipendirao je oko 500 studenata, a danas je to, istakao je, 3.200 stipendija.

Potpisu ugovora prisustvovali su i načelnici općina Kakanj Mirnes Bajtarević i Breze Vedad Jusić. Jusić je zahvalio Vladi ZDK i resornom ministarstvu na kontinuiranoj podršci pripadnicima boračkih populacija te je podvukao kako je “ovo program koji čini korist svima nama”, kako pojedincima tako i lokalnim zajednicama.

(FENA)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -