Vijesti

Mitrović prodao akcije u Sarajevo gasu i dobro profitirao

SARAJEVO – Aktuelni ministar transporta i komunikacija BiH Vojin Mitrović prodao je akcije Sarajevo gasa iz Istočnog Sarajeva koje je imao u ovom preduzeću preko svojih bijeljinskih društava Oktan promet i Šipad komerc. 

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Srpskainfo

Mitrović, koji je sa svojim firmama ušao u vlasništvo Sarajevogasa 2020. i 2021. godine, prodao je dionice u transakcijama realizovanim na Banjalučkoj berzi 1. jula, piše portal Indikator.ba

Poslovi su bili u vrijednosti 2.795.711,80 KM, a trgovano je po prosječnoj cijeni od 0,70 KM.

Oktan promet imao je 15,1 posto akcija u Sarajevo gasu, a Šipad komerc 4,9 posto i nakon ovih transakcija nema ih više na listi top 10 najvećih akcionara.

Akcije je kupio neko ko posluje pod skrbničkim računom Raiffeisen Bank BiH a gdje je sada skoncentrisano 31,7 posto akcija.

Ministar Mitrović je dobro profitirao kroz ulazak u Sarajevgo gas jer je dionice mnogo skuplje prodao nego što ih je svojevremeno kupio.

Jer, kada je kupio akcije 2021. godine i sa Oktan prometom povećao udio u Sarajevogasu na 14,46 posto, sa 4,49 posto koliko je ranije posjedovao, akcije je platio po cijeni od 0,20 KM po akciji, odnosno ukupno za paket od oko 10 posto akcija 327.992,00 KM.

Sada je akcije prodao po tri i po puta skupljoj cijeni od 0,70 KM.

Najveći dioničari Sarajevo-gasa su Akcijski fond RS (državni kapital) 30 odsto, Fond za restituciju RS 5 procenata, PREF 10 odsto, a ostatak drže investicioni fondovi i fizička lica.    Indikator.ba

Objava Mitrović prodao akcije u Sarajevo gasu i dobro profitirao prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -