Vijesti

MMF smanjio prognoze ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine

SARAJEVO – Međunarodni moneterni fond (MMF) smanjio je prognoze ekonomskog rasta BiH u 2022. godini na 2,4 odsto, objavljeno je danas u najnovijem outlooku za svjetsku ekonomiju.

Foto: Agencije

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Rast je značajno smanjen u odnosu na prethodne prognoze iz oktobra 2021. godine kada je za ovu godinu predviđan 3,2-odstotni rast.

Ova međunarodna finansijska institucija je među prvima izašla sa prognozom koja uzima u obzir negativne učinke ruskog napada na Ukrajinu i njegovih globalnih posljedica na ekonomiju.

Za 2023. godinu Međunarodni monetarni fond predviđa rast BDP-a BiH od 2,3 posto.

Rat u Ukrajini nije samo pogoršao situaciju sa globalnim lancima snabdijevanje, što je dodatno otežano obnovljenim oštrim mjerama epidemije u Kini, već je povisio ionako visoke cijene energije, sirovina i hrane u Bosni i Hercegovini. Godišnju inflaciju u Bosni i Hercegovini za ovu godinu MMF projicira na 6,5 posto.

MMF je saglasno novim okolnostima smanjio prognozu globalnog ekonomskog rasta za ovu i sljedeću godinu na 3,6 posto. Posljednja procjena za ovu godinu iz januara je 0,8 postotnih bodova niža od očekivane s obzirom na posljedice rata u Ukrajini, a za 2023. pogoršana je za 0,2 postotna boda.

Očekuje se da će Rusija ove godine doživjeti pad BDP-a od 8,5 posto zbog učinka zapadnih sankcija, dok Fond predviđa smanjenje ekonomske aktivnosti za Ukrajinu od 35 posto.

Osim toga, očekuje se da će se ruski BDP sljedeće godine smanjiti za još 2,3 posto, a MMF se ne usuđuje ni predvidjeti pad ukrajinskog BDP-a u budućnosti. Indikator

Objava MMF smanjio prognoze ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -