Vijesti

Moguća velika američka investicija u BiH, u igri su stotine miliona dolara

Naime, prema saznanjima portala Capital, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik “SE – GEDC Corp.”, Isaac Siegal je nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji “Ljubije”, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za “Ljubiju” obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su “General Electric”, “Wabtec”, “Bloomberg” i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom RS-a, od rude do željeznica. Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju dionica.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

– Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi – stoji u dokumentu u koji je Capital imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje. Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

– Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni – navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima. Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona KM prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz “SE – GEDC Corp.-a” je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju “Ljubija” može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

– Mi ćemo promovisati “RŽR Ljubija” na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada – stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od dioničara ovog konzorcija je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR “Ljubija”. Podsjećamo, “RŽR Ljubija” je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 posto preduzeća “Arcelor Mittal” Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -