Vijesti

Moskva bi mogla da zaradi više nego prije sankcija

MOSKVA – Američka agencija “Blumberg” predviđa da će Rusija ove godine od izvoza energenata zaraditi više od 320 milijardi dolara, što je za trećinu više nego lani uprkos zapadnim sankcijama. “Goldman Saks grup” i Institut za međunarodne finansije predviđaju u ovoj godini rekordan suficit ruskog tekućeg računa od 205 milijardi dolara.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Ruska ekonomija imala je poteškoće tokom prvog mjeseca specijalne vojne operacije u Ukrajini, ali bi se još mogla pojaviti sa “zvjezdanim trgovinskim i platnim bilansom”, ako svi glavni trgovinski partneri Rusije ne zavrnu slavine za njene energente.

Prema prognozi Vašingtonskog instituta za međunarodne finansije, Rusija bi u ovoj godini mogla očekivati ​​rekordan suficit tekućeg računa, koji bi mogao da dostigne čak 240 milijardi dolara.

Međutim, ovi računi mogu se promijeniti u slučaju potpunog embarga na prodaju ruskih energenata.

Mnogi tradicionalni kupci traže druge opcije, a neki uvoznici, poput Indije, dobijaju velike popuste, navodi “Blumberg”.

Njemačka, najveća evropska ekonomija, protivi se sankcijama ili političkom pritisku koji bi mogao dovesti do potpunog energetskog embarga.

Samo je nekoliko zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju, nametnulo direktnu zabranu uvoza energenata iz Rusije.

Objava Moskva bi mogla da zaradi više nego prije sankcija prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -