Vijesti

Nabavna cijena gasa porasla za 21,7 posto

Nabavna cijena gasa za Bosnu i Hercegovinu porasla je za 21,7 posto u odnosu na januar 2022. godine, objavili su čelnici Energoinvesta Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević danas je kazala da su dobili cijenu gasa koja će biti aktuelna od aprila 2022. godine za naredni kvartal.

“Svaka tri mjeseca od Gazproma kao isporučioca gasa, Energoinvestu se dostavlja nova cijena gasa. Dobili smo cijenu gasa koja će biti aktuelna od aprila 2022. godine za naredni kvartal, znači naredna tri mjeseca. Samim tim isporuka gasa za naredna tri mjeseca apsolutno nije upitna. Cijena je povećana za 21,7 posto u odnosu na januar 2022. godine“, rekla je Hadžialjević, dodajući da je ova cijena gasa bila donekle i očekivana:

“Promjena cijena naftnih derivata usko je povezana sa cijenom nafte i goriva. Od januara se dešavaju radikalna povećanja cijena nafte i goriva. To smo imali sve na našim benzinskim pumpama, tako da je ovakva cijena gasa bila očekivana.“

Naglasila je također da je teško predvidjeti dešavanja na berzama materijala i energenata.

“Samo u zadnja tri mjeseca, od januara do aprila, cijena goriva je povećana za 44 posto. Treba imati na umu da će cijena gasa koju imamo sada, gdje je povećanje za 21,7 posto, važiti za naredna tri mjeseca. Šta će biti sa cijenom goriva na pumpama ostaje da vidimo. Sve ono što se dešava na berzama materijala i energenata je nešto što prevazilazi sva predviđanja i nešto što se ne može planirati“, kazala je Hadžialjević.

Istakla je da Energoinvest ima redovnu i poslovnu komunikaciju sa Gazpromom kao i do sada.

“Komunikacija sa Gazpromom je za nas kao Energoinvest potpuno uredna i redovna i poslovna i potpuno korektna. Zaista nemamo nikakvih problema i nemamo najava da postoje određeni problemi“, rekla je Hadžialjević.

Pojasnila je da je cijena gasa ovog januara zabilježila povećanje od 86,7 posto u odnosu na januar prošle godine.

“Sve ono što se dešava i povećanja koja se dešavaju, po meni, više se reflektuju na cijene nafte. Cijena koju sada imamo nije ništa drugačija nego prethodnih godina. Imamo najbolju cijenu zajedno sa Srbijom u odnosu na sve ono što se nudi ostalim kupcima gasa u okruženju, a i šire“, kazala je Hadžialjević.

Istakla je i da za sada Energoinvest plaćanje vrši u eurima te da do sada nisu imali kontakte na temu promjene valute u plaćanju.

Direktor sektora u Energoinvestu Semir Krehić kazao je da su relativno zadovoljni sa cijenom gasa od 1. aprila.

“Ova cijena koja je sada povećana za 21,7 posto je visoka. Međutim, mi smo i ranije 2008, 2011, 2012., i 2013. godine imali mnogo veće cijena gasa nego što je ova. Svako povećanje je nezgodno. Međutim, ovo nije nekakvo povećanje koje izlazi izvan nekih formalnih okolnosti. Mi smo relativno zadovoljni sa cijenom koju smo dobili od 1. aprila, mogla je biti i gora“, rekao je Krehić.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -