Vijesti

NAJVEĆE EKONOMSKO ČUDO U POSLEDNJIH GODINU DANA: Sve je POSKUPILO, a NAJSKUPLJE TAPKA U MJESTU

Kupci u Euro zoni i izvan nje svjedoci su svakodnevnog povećanja cijena proizvoda i usluga. Prehrambeni proizvodi, energija, komunalije, građevinski inputi, zemljište, stanovi itd. bilježe snažan rast svojih prodajnih vrijednosti.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Svakom pismenom čoveku, apsolutno je jasno da inflacija pokazuje svoje ružno lice.

Naime u poslednjih godinu dana vlade razvijenog sveta stavile su desetine milijardi evra, dolara, funti, franaka u ruke miliona ljudi.

Fizička i pravna lica akumuliranu poslovnu dobit štite na razne načine. Vremenski posmatrano najveći broj istih štiti se inertnom kupovinom nepokretnosti nerazmišljajući da li su iste precijenjene usled ogromne količine novca na svjetskom monetarnom tržištu.

Jedan od najboljih načina zaštite imovine, jeste prebacivanje iste u drugu imovinsku klasu – zlato.

Jedan od retkih imovinskih oblika čija vrednost je doživela negativnu korekciju od trenutka kretanja snažne inflacije jeste zlato.

Da li je to logično?

Ekonomski posmatrano, logike nema. Sadašnja vrijednost zlata održava se vještački putem hartija od vrijednosti koje imaju pokriće u zlatu.

Nedavno je Svjetska banka za Međunarodna poravnjanja proglasila fizičko (alocirano) zlato prvoklasnom imovinom, a hartije od vrednosti koje imaju pokriće u zlatu visoko rizičnom imovinom.

Sadašnja vrijednost zlata je daleko od realne, tj potcenjena je.

Razdvajanjem fizičkog zlata i hartija od vrednosti očekivano je da će vrednost zlata neminovno promeniti svoju sadašnju poziciju.

Zlato je poznato kao čuvar imovine. Opšte je poznato da vrednost zlata snažnije raste u odnosu na stopu inflacije. Zlato ima status gotovinskog ekvivalenta shodno tome da se radi o visokolikvidnoj imovinskoj klasi.

U Evropi se bilježi snažan trend kupovine zlata od strane srednjih i velikih pravnih lica koja na taj način štite svoju neraspoređenu dobit, prenosi espresso.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -