Vijesti

Najveći fond na svijetu zabilježio gubitak od 74,2 milijarde dolara

Norveški suvereni fond bogatsva (SNF), vrijedan 1,3 biliona dolara i najveći na svijetu, zabilježio je gubitak od 74,2 milijarde dolara u prvom kvartalu, zbog tržišnih previranja izazvanih ruskim napadom na Ukrajinu i lockdownom u Kini.

Fond, sa sjedištem u Oslu, izgubio je 5,2 odsto na vrijednosti akcija, koje imaju najveći udio u njegovim ulaganjima, dok su fiksni prihodi pali za 4,8 posto, navodi se u saopštenju, piše Bloomberg a prenosi Tanjug.

Vrijednost nekretnina u koje je SNF uložio porasla je za 4,1 procenat, ali te investicije učestvuju sa manje od 3,0 odsto u njegovim ukupnih ulaganjima.

– Prvi kvartal karakterišu geopolitičke turbulencije, koje su su uticale i na tržišta – naveo je zamjenik izvršnog direktora SNF-a Trond Grande u saopštenju.

Norveška je 27. februara odlučila da Fond izadje iz ruske imovine kao odgovor na napad Moske na Ukrajinu, ali je u stvarnosti naišla na probleme sa sprovođenje svog nauma pošto je Rusija zabranila strancima prodaju hartija od vrijednosti na svojim berzama.

Gubitak fonda po osnovu udjela u ruskom kapitalu mogao bi da iznosi nešto manje od 2,8 milijardi dolara, prema procjenama predstavljenim 3. marta.

Fond je osnovan 1996. godine s ciljem da norveške prihode od nafte i gasa ulaže u inostranstvu, i ima vlasničke udjele u oko 9.300 kompanija širom svijeta, pri čemu posjeduje 1,3 odsto svih akcija koje kotiraju na berzama.

Imovina Fonda jednaka je pojedinačnim iznosima od po 240.000 dolara za svakog muškarca, ženu i dijete u Norveškoj.



(Pressmedia)