Vijesti

Nakon 62 godine rada, najstariji brico Salih zatvara radnju: “Vlasnik objekta ovdje hoće da otvori nešto drugo i moram zatvoriti. Nije mi lako”

Brijačnica i muški frizerski salon Saliha Meškovića na istom mjestu, u centru Tuzle, radi pune 62 godine. Tačnije, radio je, jer uskoro zatvara radnju.

„ Zatvaram radnju za najkasnije sedam, osam dana. Vlasnik objekta ovdje hoće da otvori nešto drugo i moram zatvoriti. Nije mi lako, moram priznati jer sam ovdje proveo život“ – priča Mešković za Balans.

Mešković je počeo raditi kao šegrt u ovoj istoj radnji, a kasnije je nastavio samostalno raditi.

„ Počeo sam 01.09.1960. godine raditi, a paralelno sam išao na zanat i ovdje radio. Godine proletiše začas. Ja ću sad u mirovinu pravu, a vjeruj, da imam drugi lokal neki, ja bih još radio. Prenio bih opremu i radio još godinu,dvije“ – ističe Salih koji jedini zanatlija u užem centru Tuzle.

„ Nema zanatlija, nema ni zanata, još malo zlatara i krojač neki. Izumire zanatsvo u Tuzli. Ja sam gajio tu starinu, nisam obnavljao lokal, a mogao sam ga pozlatiti. Nisam htio zbog toga da ima neka radnja koja miriše na prošlost i na vremena kada je, barem meni, bilo bolje“ -kaže brico Salih.

Salih Mešković je u karijeri dugoj više od 60 godina ošišao oko 150 hiljada ljudi, što je broj sa kojim se rijetko koji frizer može pohvaliti.

„Da sam dnevno šišao osam mušterija, a znao sam i po 20 ljudi ošišati za dan, 62 godine po osmero svaki dan, to je oko 150 hiljada“ – kaže za kraj Mešković, koji je većinu stvari iz salona već odnio u skladište.



(Pressmedia)