Vijesti

Narodna banka Srbije povećava referentnu kamatnu stopu

BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na danas da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 1,5 odsto.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

foto: Narodna banka Srbije/nbr.rs

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu da su inflatorni pritisci na svjetskom i domaćem tržištu jači i postojanijeg karaktera nego što se prethodno očekivalo i da to zahtjeva dodatno zaoštravanje monetarnih uslova kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja, saopšteno je iz NBS-a.

Aktuelno zaoštravanje monetarnih uslova, prema ocjeni Izvršnog odbora, neće značajnije uticati na privrednu aktivnost u Srbiji, jer fiksne investicije i privatna potrošnja nastavljaju da vode privredni rast.

Izvršni odbor ocjenjuje da će inflacija imati opadajuću putanju do kraja godine.

U saopštenju se navodi da je međugodišnja inflacija u februaru iznosila 8,8 odsto i u najvećoj mjeri bila je vođena rastom cijena hrane i energenata, dok je bazna inflacija i dalje znatno niža od ukupne inflacije i u februaru je iznosila 4,4 odsto međugodišnje.

Očekuje se da će smanjenju inflacije doprinijeti i nova poljoprivredna sezona i niži troškovi u proizvodnji hrane, kao i mjere Vlade kojima je ograničen rast cena goriva i omogućeno preduzećima da u prvoj polovini ove godine kupuju struju po znatno povoljnijim uslovima od tržišnih.

Referentna kamatna stopa predstavlja kamatu prema kojoj se određuju sve ostale kamatne stope banaka. Srna

Objava Narodna banka Srbije povećava referentnu kamatnu stopu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -