Vijesti

Nedostatak radne snage u svim sektorima: Odakle sve uvozimo građevinske radnike?


Sve je manje domaćih radnika uprkos rekordnom broju zaposlenih u Srpskoj. Nedostaje građevinskih i ugostiteljskih radnika, ljekara, vozača.

Poslodavci su prinuđeni da uvoze radnu snagu koja stiže čak i iz dalekog Nepala. Prema podacima republičkog Zavoda za zapošljavanje u protekloj godini za strance je izdato 1.500 radnih dozvola.

Problem da pronađe radnike u Srpskoj ima i sam predsjednik Unije poslodavaca Republike Sroske Saša Trivić. Deficit domaće radne snage nije zaobišao ni prehrambenu industriju, tako da je bio prinuđen da “uveze” radnike i iz Indije.

Iako su iskustva sa stranim radnicima pozitivna, kaže da je ipak neophodno ulagati u domaću radnu snagu.

– Kod nas u kompaniji ima oko 20 radnika iz Indije, dio njih je došao prije 15 dana, a dio prije Nove godine. Moram reći da su sva iskustva između nas i njih pozitivna. Samo kroz tehnološki razvoj, veće plate možemo vratiti dio onih koji su otišli jer evidentno ni u Evropi ne cvjetaju ruže i imamo već slučajeva gdje se ljudi vraćaju – rekao je Trivić.

Iz Privredne komore pojašnjavaju da nova radna snaga dolazi čak i iz Nepala.

– U protekloj godini izdato je 1.595 radnih dozvola za strance, od toga broja 148 je poništeno ili stavljeno van snage. Što se tiče oblasti poslovanja, najviše radnih dozvola izdato je u sektoru građevinarstva, zatim prerađivačka industrija, uslužne djelatnosti i trgovine – izjavio je portparol Privredne komore Srpske Dejan Rauš.

Procedura za uvoz radne snage znatno je ubrzana, izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranih državljana. Prioritet prilikom popunjavanja radnog mjesta ipak ostaje na domaćem kadru.

– Ako se ustanovi da nema dovoljnog broja lica sa datim kvalifikacijama, znanjem i vještinama pristupa se sljedećem koraku. Poslodavac nakon izdavanja radne dozvole dužan je da popuni obrazac zapošljavanja i obrazac prijema radnika. Ako dokumentacija nije potpuna može doći do odbijenice – naglasio je Mladen Vrećo iz Zavoda za zapošljavanje Banjaluka.

Iz Agencije za posredovanje pri zapošljavanju akcenat stavljaju na vraćanju domaće radne snage.

– Moramo da se potrudimo da privučemo i sve one ljude koji su barem u relativno kratkom roku otišli odavde, da ih pokušamo na neki način privoliti da se vrate na ovo tržište jer ima prostora i za njih, itekako – poručio je direktor Agencije za posredovanje Banjaluka Miroslav Vukajlović.

Prema podacima Unije poslodavaca Srpske za 10 godina naše tržište više neće imati raspoložive domaće radnike za nova radna mjesta ili će ih biti u zanemarljivom broju.

eKapija


(Pressmedia)