Vijesti

Neminovno blago povećanje kamatnih stopa u BiH

SARAJEVO – Evropa se priprema za značajan rast kamata na kredite. Iz Izvršnog odbora Evropske centralne banke nedavno je po prvi put najavljeno da bi za dva mjeseca i evropske monetarne vlasti mogle pokrenuti povećanje kamatnih stopa nakon što su to učinile brojne druge centralne banke.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Agencije

To kako će se mogući rast kamatnih stopa odraziti na građane u BiH, pojasnio je za N1 Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

Kutle je govorio o procjenama bankara po pitanju rasta kamatnih stopa u BiH napomenuvši kako takav odgovor nije jednostavno ponuditi zbog činjenice da je nekoliko razloga koji mogu uticati na njihov rast.

Jedan od onih razloga koji može uticati na povećanje kamata u BiH jeste situacija sa depozitima.

Još imamo, uSLOVNO rečeno, viška depozita u bankama puno veće od potražnje za kreditima, ali u narednom periodu, s obzirom da su depoziti bez kamatnih stopa, sve veći broj njih se povlači, investira u neku vrstu stambene gradnje, nekretnine.. Dakle, ulaže se i izlazi iz bankarskog sektora. Generalno pitanje se postavlja koliko dugo će ih banke imati, a već sada su knap i sa jednom i drugom stranom, tako da potražnja za kreditima morati biti nešto veća od stanja sa depozitima, i samo to po sebi će dovesti do povećanja u narednom periodu kamatnih stopa“, pojasnio je Kutle.

Ipak, dodaje Kutle, teško je unaprijed reći kakvu će situaciju određeno povećanje kamatnih stopa izazvati u praksi. Predviđa da će rast kamatnih stopa biti blag.

U narednih dvije godine ne može doći do nekog velikog povećanja kamatnih stopa, ali s obzirom na kretanja koja danas postoje, na rat u Ukrajini za koji se čini da neće brzo završiti – izazvaće i izazvao je dosta problema, jer EU najviše slabi. Taj razlog će se zadržati i povećati inflaciju. Mori nas i inflacija nakon pandemije koronavirusa, a tu je sada i takozvana stagflacija koju već 15 godina izaziva Evropska centralna banka“,  priča Kutle.

Stoga, onima koji se trenutno oslanjaju na kredite, Kutle poručuje da što prije zamijene kredite sa fiksnom kamatnom stopom kako bi bili sigurni tačno koliku ratu imaju, kao i da bi znali šta ih čeka u narednih pet ili deset godina, prenosi N1.     Agencije

Objava Neminovno blago povećanje kamatnih stopa u BiH prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -