Vijesti

Nihad Omerović (NiP) podnio inicijativu da se ukinu aviotakse, aerodromi složni: Preporodilo bi nas


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Zastupnik Naroda i pravde u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nihad Omerović podnio je prema Vijeću ministara inicijativu o ukidanju aviokompanijske doplatne takse (YQ takse) na svim međunarodnim aerodromima u BiH.

U tome su ga podržala sva četiri međunaroda aerodroma.

U obrazloženju inicijative Omerović kaže da ukidanje aviokompanijske doplatne takse, koja je iznosila 3KM za niskobudžetne avio kompanije, ima nekoliko ključnih prednosti za održivost i isplativost ovih kompanija.

“Ukidanje takse smanjilo bi operativne troškove niskobudžetnih avio kompanija, omogućavajući im da zadrže konkurentne cijene karata. To bi privuklo veći broj putnika, što bi rezultiralo povećanim prometom na aerodromima i dugoročno povećanim prihodima”, kaže Omerović.

Dodaje da bi za međunarodne aerodrome Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banja Luka ukidanje (YQ) takse bilo od krucijalnog značaja.

“Ukoliko se desi ukidanje YQ taksi, to bi potaknulo niskobudžetne avio kompanije da prošire svoje usluge i destinacije na određenim aerodromima. Otvorilo bi se više mogućnosti za putnike da lete iz različitih gradova i zemalja, što bi pospješilo turizam i regionalni ekonomski razvoj naše države”, dodaje Omerović.

Naglasio je da bi se na ovaj način olakšala posjeta dijaspori matičnoj državi Bosni i Hercegovini.

“Ovakve mjere bi privukle nove niskobudžetne avio kompanije da posluju na tom aerodromu. To bi stvorilo zdravu konkurenciju među kompanijama, što bi dovelo do inovacija u pružanju usluga i optimizacije poslovanja, što opet može pozitivno utjecati na isplativost.

Time bi se potaknula raznolikost tržišta, što bi dovelo do razvoja regionalnih aerodroma i bolje povezanosti manjih destinacija”, zaključio je Omerović.


(Pressmedia)
- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -