Vijesti

Nikad veća zaposlenost u Španiji

Prema podacima španskog Nacionalnog instituta za statistiku (INE), broj zaposlenih je u odnosu na prvi kvartal porastalo za 603.900 ljudi, na istorijski rekord od 21,05 miliona ljudi.

Pored toga, nezaposlenost u drugom kvartalu je naglo opala, za 365.300 ljudi, na 2,76 miliona ljudi, što je najniže od 2008. godine, prenosi El Pais.

Stopa nezaposlenosti je kvartalno pala sa 13,3 odsto na 11,6 odsto.

U prvoj polovini godine su takođe zabilježeni odlični rezultati, a ovaj period je bio jedan u najboljih u istoriji za zapošljavanje, pošto je od januara do juna otvoreno 592.800 radnih mjesta – duplo više nego u istom periodu lani.

U prethodnih šest godina ignorišući 2020. godinu zbog njenog distorzivnog efekta, kada je broj zaposlenih pao za milion zbog pandemije zaposlenost je porasla u prosjeku za 405.380 ljudi.

– U Španiji radi već 21 milion ljudi. Dostigli smo novi apsolutni rekord – poručio je na Tviteru vršilac dužnosti premijera Španije, Pedro Sančez, koji je rekao da su ovi podaci „izvanredni“ i da oni „pokazuju snagu španske ekonomije“.

Ministrica za ekonomska pitanja, Nadia Kalvinjo, je naznačila da je privatni sektor glavni motor otvaranja radnih mjesta u cijeloj zemlji i istakla kvartalni rast od skoro 100.000 samozaposlenih radnika, prenosi Politika.

(Haber.ba)