Vijesti

NJEMAČKA OČAJNIČKI U POTRAZI ZA KVALIFICIRANOM RADNOM SNAGOM: NAJVIŠE SE TRAŽE OVA ZANIMANJA


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

U maju je ponovno pala nezaposlenost u Njemačkoj, a poslodavci i dalje očajnički traže kvalificiranu radnu snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgledi da će u tome uspjeti na tržištu rada su tmurni zbog ruske agresije na Ukrajinu i stalnih problema u svjetskoj trgovini, javlja dpa.

Stopa nezaposlenosti u maju pala je za 0,1 postotni bod, 4,9 posto, a broj nezaposlenih u zemlji na 2,26 miliona, za 50.000 manje nego u aprilu, objavila je u utorak savezna agencija za rad. Podaci se konkretno odnose na period do 12. u mjesecu.

  • Nezaposlenost se i dalje povlači. Ekonomija zapošljava i traži još radnika – rekao je predsjednik agencije Detlef Scheele. No, naglasio je da “ruski rat protiv Ukrajine i uska grla u lancu snabdijevanja kvare perspektivu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovina i usluge su imale velike koristi od ukidanja mjera pandemije. Posebno je izraženo zapošljavanje u uslugama s bliskim fizičkim kontaktom, poput frizera, pedikera i slično.

Tržište rada dodatno je opterećeno nedostatkom kvalificirane radne snage. Potražnja za novim osobljem u maju je još bila vrlo jaka, navode iz agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U maju su poslodavci prijavili 865.000 slobodnih radnih mjesta, 211.000 više nego godinu ranije. Ako se uklone sezonski faktori, broj slobodnih radnih mjesta veći je za oko 9.000.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -