Vijesti

Njemačka preuzima Gazprom Germania kako bi osigurala plin

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Njemačka podružnica ruskog energetskog giganta Gazproma biće stavljena pod nadležnost Njemačke federalne mrežne agencije, izjavio je u ponedjeljak ministar ekonomije te zemlje Robert Habeck, prenosi Anadolu Agency (AA).

Odluka Njemačke uslijedila je tri dana nakon što je Gazprom objavio da se povlači iz vlasničke strukture njemačkog ogranka nakon odluke Moskve da kupci iz “neprijateljskih” zemalja plin ubuduće moraju plaćati u rubljama, preko posredničke banke u Rusiji.

Opisujući taj potez kao “apsolutno neophodan”, Robert Habeck je rekao da Gazprom Germania upravlja kritičnom infrastrukturom u Njemačkoj i stoga je “izuzetno važan za opskrbu plinom”.

“Vlada čini ono što je potrebno kako bi osigurala snabdijevanje u Njemačkoj”, rekao je Habeck novinarima.

Izrazio je zabrinutost zbog “nejasne pravne situacije” kompanije nakon odluke Rusije da prekine svoje poslovanje.

Klaus Muller, čelnik njemačke Federalne mrežne agencije, rekao je da će agencija osigurati pravilno upravljanje, poduzimajući sve potrebne korake kako bi nastavila osiguravati snabdijevanje plinom.

Gazprom Germania igra ključnu ulogu u opskrbi Njemačke plinom preko svoje podružnice Wingas. Gazprom je uključen u trgovinu plinom u Njemačkoj, dok njegova podružnica Astora upravlja najvećim njemačkim skladištem prirodnog gasa u sjevernom gradu Rehdenu u saveznoj državi Donja Saksonija.

 

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -