Vijesti

NJEMAČKA TRAŽI VIŠE OD 500.000 RADNIKA: RADNE SNAGE NEDOSTAJE U SVIM PRIVREDNIM GRANAMA


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Njemačkom tržištu rada, koje se suočava s velikim nedostatkom kvalifikovane radne snage u svim privrednim granama, potrebno je još pola miliona ljudi, a udruženja poslodavaca zahtjevaju pojačano doseljavanje radnika, saopćio je Institut njemačke privrede (IW) iz Koelna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Njemačkoj je od jula prošle do jula ove godine na tržištu rada nedostajalo više od pola miliona kvalifikovanih radnika, pokazala je studija tog instituta.

Registrovana su ukupno 537.923 nepopunjena radna mjesta, a najviše problema sa zapošljavanjem stručne radne snage u proteklih 12 mjeseci bilo je u sektoru socijalnog rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U oblasti socijalnog rada nije popunjeno 20.578 radnih mjesta – što je novi rekord, tvrde u IW.

  • Radi se o stručnoj radnoj snazi koja nedostaje u socijalnom radu u školama, radu s mladima, djecom i u staračkim domovima ili kod savjetovanja zavisnika – dakle, na svim onim područjima gdje je za rješavanje socijalnih problema potrebna ljudska podrška – navode autori studije Helen Hikman i Filic Koneberg.

Približan nedostatak stručnih radnika primjećen je i u sektoru u kojem rade vaspitačice i vaspitači gdje je nepopunjeno 20.500 radnih mjesta.

  • U tom sektoru se radi o rekordnoj vrijednosti. U staračkim domovima nedostaje 8.279 negovatelja, traže se i 16.974 elektrotehničara, a u sektoru zdravstva, odnosno njege bolesnika, potrebno je još 16.839 radnika – navodi se u studiji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je komplikovanije naći stručnu radnu snagu i sanitarnim firmama, odnosno preduzećima koja se bave sistemima grijanja ili održavanjem klima-uređaja, njima nedostaje 14.013 radnika. Njemačke kompanije traže 13.638 informatičara, 12.060 fizioterapeuta, nedostaje i 11.771 tehničar za održavanje motornih vozila, kao i 10.562 profesionalna vozača, prenosi danas Deutsche Welle.

Institut iz Koelna predviđa dodatno zaoštravanje situacije sa manjkom vozača na tržištu rada, uzimajući u obzir “da su vozači natprojsečno stari i s obzirom na to da nedostaje pomladak“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik udruženja poslodavaca iz metaloprerađivačke industrije Stefan Wolf se zbog nestašice stručne radne snage zalaže za usvajanje novog zakona o doseljavanju.

  • Potreban nam je zakon o doseljavanju kakav ima Kanada. Doseljenicima se mora osigurati dugoročno pravo ostanka u Njemačkoj – zaključio je Wolf.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -