Vijesti

Njemačka ulaže milijarde eura u Rusiju

Pokazalo se kako je optimizam njemačkog poslovanja u Rusiji jedan od najvećih u posljednjih nekoliko godina: Njemačka je od januara ove godine uložila milijardu eura i spremna je povećati ulaganja u rusko gospodarstvo.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Gotovo sve njemačke tvrtke koje posluju u Rusiji zadovoljne su trenutačnim stanjem vlastitih poslova: 95% sudionika ankete, kako prenosi ruski medij Rossia 24 ocijenilo je to vrlo dobrim, dobrim ili zadovoljavajućim i pripremaju milijarde dolara ulaganja u zemlju, prema godišnjem istraživanju Rusko-njemačke gospodarske komore (VTP) o poslovnoj klimi u Rusiji, prenosi Geopolitika news.

Rezultati anketa bili su najbolji u posljednjih nekoliko godina. Prema njemačkoj središnjoj banci, u prvom tromjesečju 2021. godine izravna njemačka ulaganja u Rusiju iznosila su 1,1 milijardu eura. Njemačko poslovanje namjerava povećati ulaganja u Rusiju i protivi se sankcijama. Preko 93% njemačkih tvrtki bilo je za ukidanje proturuskih sankcija.

Najveća ulaganja Njemačke u ruske projekte uključuju Sjeverni tok 2, IT, telekomunikacije, strojarstvo, farmaceutiku, preradu hrane, zdravstvo i poljoprivredu. Prema njemačkim tvrtkama, ovi će projekti pokazati najveću profitabilnost.

Svaka druga njemačka tvrtka u Rusiji planira povećati svoja ulaganja u zemlju u sljedećih 12 mjeseci. Više od polovice njemačkih tvrtki želi povećati broj svojih zaposlenika u Rusiji, a samo 3% planira otpuštanja.

“Još je jednom postalo očito kako je njemačko poslovanje u Rusiji najotpornije na krize”, rekao je Matthias Schepp, predsjednik uprave VTP-a. Njemački poslovni ljudi svoj optimizam objašnjavaju brzim oporavkom ruskog gospodarstva i odgađanjem planova – prije su se bojali sankcija i zadržavali ulaganja u Rusku Federaciju.

“Nakon poteškoća posljednjih godina povezanih s koronavirusom, sankcijama i političkim sukobima, njemačke tvrtke u Rusiji pokazuju rast i očito pokreću ranije odgođene milijarde dolara vrijedne investicije”, izjavio je Matthias Schepp.

68% anketiranih tvrtki očekuje rast ruske ekonomije. Svaka druga njemačka tvrtka vjeruje da se poslovna klima u Rusiji poboljšala od početka godine.

“Očekujemo oporavak nakon koronavirusa u ruskom gospodarstvu, što će imati koristi, između ostalog i za gotovo 4.000 njemačkih tvrtki registriranih u Rusiji”, kazao je Schepp.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -