Vijesti

Njemački investitor obišao pola Evrope pa odabrao lokaciju u BiH: U ovom gradu ulaže 100 miliona eura…

Njemački investitor koji je tražio lokaciju za svoju investiciju skrasio se u Gradišci, izjavio je premijer Republike Srpske Radovan Višković kako ga citira Bloomberg Adria.

– Postoji njemački privrednik koji je obišao pola Evrope, Bugarsku, Rumuniju, Srbiju, Hrvatsku, BiH, pregovori traju više od godinu. Konačno je došao i rekao da su odlučili otvoriti proizvodnju u Republici Srpskoj, u Gradišci. Molba je da promijenimo Zakon o podsticajima i mi smo to uradili, kako bi i oni imali pravo na podsticaj. To je investicija više od 100 miliona eura, istakao je Višković.

Višković smatra da uskraćivanje agremana njemačkom ambasadoru od srpskog član Predsjedništva Milorada Dodika ne može ugroziti njemačku investiciju u tom entitetu, prenosi Indikator.ba.

– Taj investitor je privatnik, on odlučuje o svom novcu i profitu, njega ne zanima priča na nivou vlada ili političara, čovjek gleda gdje može dobiti najbolji način da uloženi novac što prije vrati i da što više profitira. Ne želim da ga imenujem da on bude prozvan, kazao je Višković, izvijestio je Bloomberg Adria.

Kako je Indikator.ba izvijestio Predstvaništvo njemačke privrede u BiH prije izvjesnog vremena je objavilo da njemačka automobilska tvrtka traži lokaciju za svoju tvornicu u BiH u kojoj bi zaposlila 2.500 radnika. Tražena je pogodna lokacija za najam ili kupovinu zemljišta sa ili bez izgrađene infrastrukture površine 20 hiljada kvadratnih metara.

Da je ovaj investitor tražio lokaciju i drugdje, konkretno u Bugarskoj koju navodi Višković, zabilježio je portal Indikator.ba u svojoj vijesti od 18. avgusta, kada su predstavnici njemačkog investitora bili na sastanku sa ministrom ekonomije i industrije Nikolom Stojanovom.

Ministar je njemačkom investitoru obećao punu potporu i pomoć bugarskih institucija tokom cijelog investicijskog procesa.



(Pressmedia)