Vijesti

Njemački stručnjaci se zalažu za strožu fiskalnu disciplinu u EU

BRISEL – Evropska komisija (EK) treba da poboljša prijedlog reforme zaduživanja u EU i fokusira se na strožu fiskalnu disciplinu, rekao je predsjednik Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena, Klemens Fuest.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Kako se navodi u objavljenom saopštenju na sajtu IFO, Fuest pozitivno gleda na prijedlog da se automatski pokrene postupak protiv zemalja koje se ne pridržavaju pravila o dugu, ali se ne slaže sa ublažavanjem pravila o zaduživanju i deficitu.

EK planira da omogući veće zaduživanje kada države članice Evropske unije stave veći naglasak na politiku Brisela u svojim budžetima, a Fuest tvrdi da to može da ugrozi fiskalnu politiku u EU.

“Ako evropski kreatori politike žele da ojačaju podsticaje za investicije, mogli bi da povežu potrošnju finansiranu dugom sa neto investicijama. Sva ostala državna potrošnja, kao što su socijalni transferi, mora da bude ograničena odgovarajućim prihodima u državnom budžetu”, smatra i direktor ekonomske platforme EkonPol, Florijan Dorn.

On je naveo da izuzeci treba da budu dozvoljeni samo u vremenima ekonomske krize.

EK je predstavila svoj prijedlog reforme fiskalnih pravila EU 26. aprila, podseća IFO. Euronews/Tanjug

Objava Njemački stručnjaci se zalažu za strožu fiskalnu disciplinu u EU prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -