Vijesti

Nokia prestaje poslovati u Rusiji

Proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia povlači se s ruskog tržišta, potvrdio je izvršni direktor kompanije što je korak dalje u odnosu na konkurentski Ericsson koji je u ponedjeljak rekao da na neodređeno vrijeme obustavlja poslovanje u toj zemlji.

Stotine stranih kompanija prekidaju veze s Rusijom nakon njezine invazije na Ukrajinu 24. februara i nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi.

Iako je nekoliko sektora, uključujući telekomunikacije, izuzeto od sankcija iz humanitarnih ili srodnih razloga, Nokia je saopćila da je odlučila da je napuštanje Rusije jedina opcija.

– Jednostavno ne vidimo nikakve mogućnosti za nastavak poslovanja u zemlji u trenutnim okolnostima – dodao je izvršni direktor Nokie Pekka Lundmark u intervjuu.

Kazao je da će Nokia nastaviti pružati podršku korisnicima i nakon napuštanja tog tržišta, a u ovoj fazi nije bilo moguće reći koliko će dugo ova situacija trajati.

I Nokia i Ericsson ostvarili su jednocifreni postotak prodaje u Rusiji, gdje kineske kompanije poput Huaweija i ZTE-a imaju veći udio prodaje.

Rusija također nije u dobrim odnosima s Finskom i Švedskom, matičnim zemljama Nokie i Ericssona, zbog njihovog iskazanog interesa za pridruživanje vojnom savezu NATO-u.

Odluka Nokije da napusti Rusiju uticat će na oko 2.000 radnika, a nekima bi od njih mogao biti ponuđen posao u drugim dijelovima svijeta, rekao je Lundmark.

Nokia ima oko 90.000 zaposlenika širom svijeta, javio je Reuters.

 

Biznis.ba / FENA