Vijesti

Nova finansijska podrška poduzetnicima i poljoprivrednicima KS u postcovid periodu

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ministar finansija Kantona Sarajevo Davor Čičić danas je promovirao novu liniju Kreditnog-garantnog fonda, koju Vlada KS realizira u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom (SERDA), u partnerstvu sa Sparkasse i ProCredit bankom.

Za tu namjenu Vlada KS je  izdvojila dva miliona KM. Rok otplate kredita je pet godina, a visina kreditnih sredstava je od 5.000 do 200.000 KM.

Cilj kreditne linije, kako je na konferenciji za medije kazao ministar Čičić, je da, prije svega, mala i srednja preduzeća, obrtnici i poljoprovredni proizvođači na području Kantona Sarajevo, na jednostavniji način osiguraju sredstva kojima bi finansirali svoju tekuću likvidnost, investicije koje su započelii ili koje su planirali.

– Intencija je da novom kreditnom linijom garantnog fonda pomognemo svim privrednicima u postcovid periodu, ali i onima koji se danas suočavaju sa inflacijom, da stabiliziraju tekuću likvidnost. Izdvojili smo još 500.000 KM za potpuno subvencioniranje kamatnih stopa, tako da privrednici koji apliciraju za tu kreditnu liniju imaju potpuno subvencioniranu kamatu od Vlade KS – naglasio je Čičić.

Menadžerica SERDA-e Zinaida Porobić izrazila je zadovoljstvo projektom, jer,  kako je kazala,  privrednicima i poljoprivrednim proizvođačima nakon epidemije Covid-19, a i danas zbog inflacije, potrebna su sredstva za održavanje tekuće likvidnosti, za povećanje i završetak investicija koje su počeli prije Covid-19 i nalaze se u teškoj situaciji.

S obzirom da su mali privrednici i obrtnici relativno ranjiva kategorija bh.ekonomije, predsjednici uprava Sparkasse i ProCredit banke Amir Softić i Amir Salkanović, kao partneri projekta u funkciji plasmana sredstava, smatraju da je kreditni fond izuzetno dobro dizajniran jer omogućava privrednicima brojne olakšice.

Istakli su da je način finasiranja dizajniran tako da će budući klijenti biti oslobođeni i naknada za obradu zahtjeva za kredit, a moguće je da uzmu i grejs period.

To će im, kako su zaključili, omogućiti da svoje poslovne modele i biznise razviju na način da budu održivi, ali i da otvore nova radna mjesta.

 

Biznis.ba / FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -